Є на Поділлі два села, про які кажуть: «Маків — то як малий Краків, Шатава — як мала Варшава». Села справді незвичні. Вони лежать на автотрасі Житомир—Чернівці, а тому мешканці дуже легкі на підйом. І ще — громадяни Шатави й Макова здавна намагалися бути в курсі всіх культурних новинок. Бачили б ви ворота колишньої маківської цукроварні, прикрашені каріатидами!

 

Саме в «малій Варшаві», наділеній колись Магдебурзьким правом, народилося двоє братів — Віталій та Роман Кукурудзи. Їхній дід не раз розповідав хлопцям про давні часи на Поділлі. А сам при тім барабана майстрував. (Тепер і Роман це робить). Дід грав по весіллях літ тридцять. Заохотилися до музики й онуки. Їх віддали до сільської школи мистецтв. Старший Віталій опанував трубу, а Роман іще малим вражав усіх вибиванням ритмів на барабані. Віталій освоїв ще й баян. Хоч би які були часи, а люди гуляють весілля. А яке весілля без музик? Тепер уже внуки служать односельцям. Найперший гонорар Кукурудзам заплатили немалий — 20 доларів. За те, що грали на проводах в армію.

Коли брати були студентами, писали тексти для колективу, що грав фолк-рок. А з 1999-го працюють як сільські музиканти. Хоч у душі часто ворушилася гонорова мрія про сцену. Спочатку наслідували «Гайдамаків», «Мандри», «Mad Heads», потім вирішили «бити власною картою». Зупинилися на духовій музиці. Так народився гурт «Забава brass»: Роман Кукурудза (барабан), Віталій Кукурудза (баян, соло), три труби — Роман Білошицький, Віталій Ямін, Володимир Ганін, Микола Сугак — туба, Олександр Гомілко — тромбон. Працюють при Кам’янець-Подільському районному центрі культури й мистецтва «Розмай», хоча заради музики доводиться долати й кілька десятків кілометрів. До прикладу, Віталій працює в місті Дунаївці, в Будинку школяра.

Де таке є, щоб в одного колективу було два керівники, а для «Забави» — це нормально. І врожай перемог в обох Кукурудз подвійний. 

На конкурсі «Весільний музика» їх ніхто ще не переграв. Гурт уже брав участь і в фестивалях всеукраїнських. «Забаву» помітив керівник телепроекту «Фольк-мюзік» Володимир Коваленко, запросив на зйомки програми. Останню перемогу «Забава» здобула на фестивалі «Червона рута». Хмельниччина дала на «Руті» цьогоріч аж п’ять переможців.

Хлопців люблять знімати телевізійники та кіношники — дуже вони вже колоритні. А як Роман хвацько підстрибує біля барабана — аж самому хочеться дати лиха закаблукам. Гурт виконує власні твори, брати пишуть тексти та мелодії до них. А народну пісню та музику виконують у власних обробках. Жанр ніхто не зміг точно визначити, отож навіть солідне журі на «Руті» назвало їхню музику просто «іншою».

На знімку: з такою «Забавою» всяка забава вдасться.

Фото з архіву гурту.