В Івано-Франківському обласному муздрамтеатрі відбулася прем’єра комедії «Тітонька Чарлі» за однойменною п’єсою англійського драматурга Томаса Брендона. Вже 120 літ комедія не сходить зі сцен і екранів. Зроблено 30 її екранізацій, зокрема й радянська — «Здрастуйте, я ваша тьотя».

 

Постановку вистави здійснив молодий режисер з Хмельницького Орест Пастух. На минулому регіональному театральному фестивалі «Прем’єри сезону», що проходить в Івано-Франківську, цей режисер прославився цікавою постановкою гоголівського «Ревізора», де до того ж блискуче зіграв головну роль Хлєстакова. І ось — перше в житті запрошення і постановка на чужій сцені.

Втім, івано-франківська сцена не чужа для Ореста Пастуха. Родом він з Косова, 2010 року закінчив театральне відділення Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Ще студентом зробив на сцені Івано-Франківського драмтеатру свої перші акторські кроки. Працював артистом Коломийського облдрамтеатру ім. Івана Озаркевича, потім перейшов до хмельницького.

У спектаклі добрий акторський склад. Головну роль Чарлі грає Юрій Литвинов. Свої образи цікаво трактують Жанна Добряк-Готв’янська, Андрій Луценко, Ольга Качмарик-Комановська, Мирослава Гусак, Віктор Вітушинський, Станіслав Білий, Володимир Тафійчук.

Як каже Орест Пастух, у нього було кілька причин поставити «Тітоньку...»: по-перше, тема її відома, по-друге — цікава, по-третє — Європа уже цією п’єсою побавилась, то чому не повеселити нею й івано-франківського глядача? Крізь фарсову призму вистави ми можемо побачити, як наші прабабусі і прадідусі любили один одного, як хотіли бути разом і що для цього робили».

 

Івано-Франківськ.

Фото автора.

Сцена з вистави «Тітонька Чарлі» (зліва направо): Енні — Мирослава Гусак, Чарлі — Юрій Литвинов, Кітті — Ольга Качмарик-Комановська.