Шляхетною вважають городяни ініціативу депутатів Миколаївської міської ради призначати десятьом кращим студентам ВНЗ стипендії міського голови. Проект, розпочатий ще 2001 року, виявився соціально значимим, і його рейтинг у наш час є одним із найвищих серед багатьох конкурсів у регіоні. Щороку помітно зростає кількість стипендіатів, а загалом за час його існування з міської казни вже профінансовано 425 стипендій. 

Важливо, що фінансову винагороду за знання та активну громадську позицію отримують студенти навчальних закладів усіх рівнів акредитації — ПТУ, технікумів, інститутів, університетів міста і державної, і недержавної форм власності. У ці дні ще 67 кращих представників студентської молоді поповнили сузір’я стипендіатів.

Золотою молоддю, надією міста корабелів називав талановите студентство кожен з тих, хто виступав на загальноміському урочистому заході з нагоди вручення іменних сертифікатів.

Миколаївський міський голова Володимир Чайка зазначив, що протягом усіх десяти років до експертної комісії не надійшло жодного нарікання щодо справедливого добору претендентів на стипендію чи її доцільності взагалі. Адже, підтримуючи обдаровану до навчання молодь, місто підтримує своє успішне майбутнє.

Голова профільної депутатської комісії міської ради, ректор Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського Валерій Будак висловив думку, що помічений у студентській аудиторії успіх — це заявка на духовність, ознака нормального морального клімату в суспільстві. Тому сума коштів для призначення стипендій з міської казни має щороку зростати.

Зазначу, що з огляду на сьогодні її розмір видається цілком пристойним. Так, щомісячну стипендію міського голови у сумі 1000 гривень упродовж року отримуватимуть студенти професійно-технічних навчальних закладів; 1500 гривень — вищих навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації; 2000 гривень — вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації.

Як розповіла «Голосу України» Марійка Мірошник, студентка ІІІ курсу Миколаївського вищого професійного училища технології та дизайну, вона ще з 8 класу прагнула навчатися саме тут. Разом з Дарією Барибіною, яка теж вперше стала стипендіаткою, дівчата мріють про дизайнерську кар’єру. Уже нині їхні творчі напрацювання відзначено перемогами у багатьох конкурсах.

Маємо визнати й те, що такі кроки влади сприяють вихованню у нашої золотої молоді здорових амбітних рис. Неспроста голова громадської організації «Миколаївський студентський муніципалітет», студентський міський голова Віталій Васильєв відверто заявив: «Ми розуміємо, що це аванс, але за перемоги, які обов’язково будуть у нас попереду!».

Упевненості для таких прогнозів додало і те, що 25 миколаївських студентів блискуче впоралися з експериментом у День студента. Він полягав у заміщенні всіх керівних крісел у міськраді (від глави та його заступників — до начальників управлінь і відділів) стажерами-дублерами, членами студентського муніципалітету.

Фото автора.

Стипендіатів міського голови — студентів Миколаївського міжрегіонального інституту розвитку людини «Україна» Сергія Афанасьєвського і Вікторію Крикалову в незабутню мить першим привітав проректор з виховної роботи рідного ВНЗ Михайло Димитров.