Євген Юхимович Єфанов оголошує завдання уроку: закріплення опорного стрибка, розвиток рухових властивостей основної групи м’язів. Хлопці кивають головами: зрозуміли. Розминка розпочалася.

З 17 учнів 11-а класу ЗОШ №20 четверо офіційно звільнені від занять фізкультурою, а дівчата (їх лише троє) за станом здоров’я з уроків відпросилися.
Дівчатка і хлопчики повинні займатися окремо
На юнаків приємно дивитися: високі, сильні. Вони сумлінно підтягуються, працюють на гімнастичній драбині, стрибають зі скакалкою, грають з м’ячем. Картину дещо псує учень, котрий з’явився на урок без спортивної форми і займається в півсили.
— Юнаки цього класу серйозно ставляться до фізкультури, — зазначає Євген Юхимович. — Скажу інакше: серйозно ставляться до себе, як до особистості, чоловіка. Вони розуміють, що повинні не тільки добре вчитися, а й бути фізично здоровими, загартованими. Тому займаються спортом і в позаурочний час. Ви звернули увагу на хлопця в джинсах? Він учора перетренувався в секції, у нього болять м’язи, і я його звільнив від навантаження. Але він все одно прийшов, розминається потихеньку.
Євген Юхимович викладає вже тридцять років, виростив не одне покоління спортсменів. Він з сумом зазначає, що за станом здоров’я нинішні школярі багато в чому поступаються попередникам. Показує зошит, куди записує причини звільнення дітей від уроків.
— Найчастіше вони, незагартовані, хворіють простудними захворюваннями. Частина дітей страждають на вегето-судинну дистонію, хвороби серця, внутрішніх органів. І таких — дедалі більше. Не всі, на жаль, можуть займатися в основній групі. Ті, наприклад, у кого плоскостопість чи поганий зір, не повинні навантажувати ноги, виконувати силові вправи. Вони входять до підготовчої групи. У третьої — спеціальної — фізичне навантаження взагалі виключено.
Говорячи про відповідальність учителя, не можна промовчати про безвідповідальність деяких батьків. Як зазначають педагоги, у тих родинах, де фізкультуру не вважають другорядним уроком, діти, як правило, мають гарне спортивне екіпірування, не пропускають заняття, додатково відвідують спортивні секції. Але є й такі, де не реагують на записи в щоденнику про відсутність форми й постійні пропуски своїх чад.
Ще одне спостереження: хлопчики з більшим бажанням і серйозніше ставляться до спорту, ніж дівчатка. Щоб змінити ситуацію, заняття потрібно проводити окремо для учениць і учнів, вважає Євген Юхимович. У ЗОШ №20 давно прагнуть це зробити, але поки що немає умов. У школі один великий спортзал і він постійно зайнятий. Іноді тут займаються два класи.
Коли в розмові ми торкнулися теми про нещасні випадки на уроках фізкультури, Єфанов звернув увагу на досить важливий момент.
— Я проаналізував, які діти помирають від фізичних навантажень. Здебільшого ті, хто народився на зорі створення нашої держави. Безробіття, безгрошів’я, падіння моралі... Молоді люди були морально подавлені, фізично ослаблені. Хіба могло в них народитися здорове покоління? Сьогодні нашій країні потрібні серйозні програми з фізичного виховання. Уроки фізкультури мають бути головними водночас з математикою, мовою і літературою.
 
Луганськ.
Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.