Я навчалась у Київському державному університеті на факультеті журналістики в другу зміну. Якось наш потік майже повним складом прогуляв лекцію відомого професора, бо нам здалося, що вона буде нудною. Він зайшов до аудиторії і, побачивши її майже порожньою, не розгубився і сказав: «Нарешті на кожного студента маємо по професору». А потім прочитав лекцію. Так блискуче, що на наступних заняттях яблуку не було де впасти.

Згадала це у зв’язку з минулою вступною кампанією. Адже цього року був не конкурс абітурієнтів, а конкурс ВНЗ. І деякі з них конкуренції не витримали. З одного боку добре, що перемагає здоровий глузд, і вже ніхто не хоче платити шалені гроші просто за диплом. З другого, деякі заклади продовжують жити за інерцією. Вони орієнтуються на «попит» батьків, а не на реалії сьогоднішнього життя, коли юнаки та дівчата з найкращими дипломами опиняються на вулиці без гарантованого працевлаштування і з досить слабкими знаннями. Я вже не кажу про те, що мало в якому університеті є професори, здатні зібрати студентів на лекцію о дев’ятій вечора.

За результатами цьогорічної вступної кампанії в регіоні відзначились «антилідери», яких проігнорували випускники. Серед них медичний інститут традиційної і нетрадиційної медицини, Нікопольський економічний університет, філія університету розвитку людини «Україна», Криворізька філія Кременчуцького університету економіки, інформаційних технологій та управління, Західнодонбаський приватний інститут економіки та управління, Нікопольський інститут державного ВНЗ «Запорізький національний університет».

Сьогодні ми підходимо до того, що завтра ВНЗ боротимуться за студентів. 

«І ця боротьба тільки посилюватиметься, виходитиме за регіональні, національні й навіть загальноєвропейські рамки і дедалі більше набуватиме глобального, загальносвітового характеру. І в цій боротьбі вистоять ті заклади, які мають кращий менеджмент, які зуміють мобілізувати всі необхідні ресурси, провести адекватний маркетинг ринку праці та впровадити адекватну профорієнтацію», — вважає голова  облдержадміністрації Олександр Вілкул.

Схоже, так воно і буде. А як же тоді конкурс знань?

 

Дніпропетровськ.