В історичному центрі Миколаєва, на перехресті вулиць Набережної і 2-ї Слобідської, археологи виявили залишки древнього некрополя, які датуються першим століттям нашої ери. На знахідку натрапили під час реконструкції комплексу старофлотських казарм обласного краєзнавчого музею — при прокладанні комунікацій.

Як розповів «Голосу України» директор Миколаївського краєзнавчого музею Володимир Михайлов, нині вже досліджено два поховання та розпочато роботи з обстеження ритуальної ділянки древнього кладовища.
Знайдений тут бронзовий браслет, знятий з правої руки, на думку археологів, належить до римської доби. Некрополь, вважають спеціалісти, ймовірно належить до поселення Миколаїв-6, яке розташовувалося на території сучасного заводу імені 61-го Комунара (існувало з четвертого століття до нашої ери по перше століття нашої ери). Кладовище розташоване за 100—150 метрів від поселення, що, на думку археологів, є типовим для того часу.
А за сто метрів на схід від місця нових знахідок дослідники локалізували ділянку некрополя четвертого століття до нашої ери, на якій уже досліджено 27 поховань. Археологами виявлено велику кількість керамічного посуду (грецького імпорту) та зброї древніх греків. Це залізні наконечники списів, бронзові наконечники стріл, а також жіночі прикраси: бронзові браслети, намисто з мушель каурі та інше.
На знімку: на розкопках древнього кладовища працюють студенти.
Фото автора.