Відповідь на це запитання дадуть спеціалісти ТОВ НІЦ «Будівельних конструкцій», які нині згідно з міською цільовою соціальною Програмою розвитку цивільного захисту Миколаєва на 2011—2013 рр. спільно з управлінням з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міськради проводять роботи щодо вивчення пустот та провалів шарів грунту.
Як інформує міська рада, Миколаїв приховує у собі багато незвичайного. Під містом корабелів існує ціла мережа карстових печер, штучних катакомб, колишніх водоводів та підвальних комплексів. Сучасна життєдіяльність міста, зокрема, використання свердловин, аварії на мережах водопроводу та каналізації, збільшення площі штучного покриття, порушення природного стоку, призводить до виникнення численних провалів і переміщення верхнього шару ґрунту в ці пустоти. Як наслідок — руйнування будівель та споруд.
Виконавець робіт володіє технологією «радіохвилевої інтроскопії». Для обстеження ґрунтових масивів спеціалісти використовують метод дипольного індуктивного зондування без проведення бурових робіт.
Наразі вже досліджено місцевість у районі перехрестя вулиць Чигрина та Московської. Виявлення у місті пустот природного і техногенного походження розраховане на декілька етапів, результати першого з яких стали предметом винесення на широкий загал.