Ранкове засідання 7 жовтня
На годину запитань до уряду щодо забезпечення прав соціально вразливих верств населення члени Кабінету Міністрів прийшли на чолі з прем’єром Миколою Азаровим. Як повідомив С. Тігіпко, за період діяльності нинішнього уряду зменшення соціальних стандартів не було, немає і не буде. «Нинішній уряд, — сказав він, — з першого дня роботи визначив, що підвищення соціальних стандартів, заморожених у попередні два роки, є головним завданням уряду». Мало того, він повідомив, що підвищення соцстандартів передбачене і в проекті держбюджету на наступний рік.
Водночас міністр повідомив, що відтепер воїни-інтернаціоналісти і Великої Вітчизняної війни отримуватимуть рівні доплати. Крім того, за словами С. Тігіпка, на 43 відсотки буде збільшено видатки, які спрямовуються на протезування інвалідам та інші види допомоги. Проте у 2012 році, зауважив він, не передбачено загальної монетизації та ваучеризації пільг, хоча останнім часом до уряду надходять звернення інвалідів, які просять замість тендерів на закупівлю візків проводити ваучеризацію такої пільги. Тобто, щоб кожен інвалід отримував ваучер і сам обирав той візок, що йому підходить. А після цього Кабінет Міністрів оплачував би його вартість. Така схема, зауважив міністр, передбачена в законопроекті, підготовленому спільно з громадськими організаціями. «Його вже внесено до Верховної Ради. Якщо буде на те воля парламенту, рішення може бути прийнято», — зауважив він. Водночас С. Тігіпко запевнив: жодних кардинальних кроків на 2012 рік не передбачається. Якщо й вводитимуться якісь нововведення, то робитися це, за словами віце-прем’єр-міністра, має на добровільних засадах.
Скориставшись присутністю майже усіх урядовців (декілька перебували у відрядженні), депутати поставили запитання і їм. Так, Роман Забзалюк («БЮТ-«Батьківщина») поцікавився в міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, коли він навчить своїх підлеглих не виконувати злочинних наказів. Депутата, зокрема, обурили дії силовиків біля Печерського райсуду. У відповідь міністр заявив: «Якщо у вас є факти протиправних дій міліціонерів — направте ці дані в прокуратуру. А так, коли ви кажете про якісь нібито порушення з боку працівників міліції, то це — інсинуації, не більше того, це — політичний піар». Що стосується кількості міліціонерів біля Печерського райсуду, то в цьому, за словами А. Могильова, винні самі опозиціонери, бо подають заявки на багатотисячний мітинг. «Я повинен, враховуючи вашу заявку, виставити відповідну кількість працівників міліції», — сказав він.
Водночас бютівець Олександр Гудима, звертаючись до Прем’єр-міністра Миколи Азарова, зауважив, що Юлія Тимошенко сидить у тюрмі за угоди між «Укртрансгазом» і НАК «Нафтогаз», які буцімто завдали збитків національним інтересам. «Я хочу, щоб ви провели аналогію, чи готовий Прем’єр-міністр Азаров сидіти в тюрмі», — запитав депутат. А відповів прем’єр коротко: «Компанія «Нафтогаз» закуповує стільки газу, скільки потрібно для забезпечення народного господарства України на зимовий період».
Після завершення години запитань до уряду лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко виголосив з парламентської трибуни заяву. Він повідомив, що 11 жовтня фракція у повному складі піде до Печерського районного суду, озброївшись рішенням профільного комітету. «Відповідно до Конституції, Закону «Про статус народного депутата» депутат діючого скликання, у разі пред’явлення посвідчення, користується правом безперешкодно відвідувати органи державної влади та місцевого самоврядування. А також правом безперешкодного доступу на всі підприємства, установи та організації, розташовані на території країни, незалежно від їхнього підпорядкування, форм власності, режиму секретності», — зачитав рішення І. Кириленко.
Як відомо, Печерський райсуд постановив, що в день виголошення вироку Ю. Тимошенко до зали суду будуть допущені лише представники преси.
Водночас бютівець зауважив, що невідомо, якою буде реакція озброєних до зубів людей. «Хоча здогадуємося, що буде. Адже побиття народних депутатів у цьому залі і залі суду вже було. Ми очікуємо, що, на жаль, і кровопролиття може бути. І тоді стане очевидним: об Верховну Раду не просто витруть ноги, а витруть закривавлені кийки».
Потому сесія перейшла до розгляду питань порядку денного. Зокрема, за основу депутати ухвалили зміни до закону «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» (щодо сприятливих умов для вітчизняних машинобудівних підприємств). А також зміни до кодексу про адміністративні порушення щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення.
Водночас сесія підтримала створення ТСК з питань розслідування обставин, що призвели до ситуації, яка склалася довкола ЗАТ «Індар» (це підприємство виробляє інсулін, захоплено невідомими особами).
Депутати також привітали з днем народження своїх колег Анатолія Коржева та Віктора Уколова.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Віце-прем’єр-міністр України — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.
Олександр Киричок (ПР), Катерина Самойлик (КП), Максим Луцький (ПР).