Парламентська хроніка
Ранкове засідання 6 жовтня
Одразу після реєстрації народних депутатів лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко виступив із заявою та від імені двох фракцій («БЮТ-«Батьківщина і «НУ—НС») запропонув оголосити півгодинну перерву, щоб під час погоджувальної ради обговорити норми законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності). 
 «Сьогодні вирішальний день у всіх відношеннях: учора Верховна Рада відхилила законопроект, який врегульовує питання політв’язнів. Це мотивувалося тим, що цю проблему буде врегульовано президентським законопроектом, але ми бачимо, що він його не врегульовує», — сказав І. Кириленко. Натомість керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов ще раз підтвердив тезу, що його політична сила не розглядає законопроектів у контексті «конкретної людини». Те саме стосується і президентського законопроекту, сказав він, та додав, що ніхто не обіцяв включити до нього положення, на якому наполягає опозиція.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин у зв’язку з цим зазначив, що вважає за доцільне розпочати вечірнє засідання із розгляду законопроекту про декриміналізацію та щоб народні депутати і Верховна Рада могли визначитися, які із пропозицій буде підтримано, а які — ні. А після завершення погоджувальної ради глава парламенту поінформував, що під час засідання було внесено низку пропозицій, зокрема, щоб ухвалити законопроект щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності одразу в першому читанні та в цілому, повністю виключивши з Кримінального кодексу статтю 365. Ще один варіант передбачає розгляд цього законопроекту за повною процедурою, щоб під час другого читання було розглянуто пропозиції народних депутатів. Третій обговорюваний під час погоджувальної ради варіант врегулювання цього питання передбачає ухвалення законопроекту в першому читанні з одночасною фіксацією у постанові пропозиції про виключення з нього під час підготовки до другого читання статті 365 Кримінального кодексу.
Після цього народні депутати перейшли до ухвалення законопроектів у другом читанні та в цілому. Зокрема, в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до статті 6 Житлового кодексу УРСР (щодо визначення житлової та загальної нерухомості). За цим документом житлову площу пропонується визначати як сумарну площу житлових кімнат, а загальну площу об’єкта житлової нерухомості як сумарну площу житлових кімнат і підсобних приміщень з урахуванням лоджій, балконів, веранд і терас. У цілому ухвалено й законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, отруйних та сильнодіючих речовин, або лікарських та одурманюючих засобів. Зокрема, пропонується встановити кримінальну відповідальність за використання коштів, здобутих від незаконного обігу вищеназваних речовин та засобів.
Ще один ухвалений в цілому законопроект — про внесення змін до закону про електроенергетику — передбачає вдосконалення системи тарифоутворення на електроенергію, яка виробляється з біогазу.
В цілому підтримано зміни до Бюджетного кодексу та деяких законодавчих актів України. Наприклад, змінами до статті 29 Бюджетного кодексу пропонується включити до складу загального фонду держбюджету доходи від плати за надання адміністративних послуг, зборів за підготовку до державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються прав автора на твір, коштів від продажу контрольних марок, надходжень від видачі дозволів на право ввезення на територію України, вивезення з її території, або транзиту наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. На думку уряду, як ініціатора цього законопроекту, його ухвалення сприятиме наповненню держбюджету в 2012 році, наприклад, лише надходження коштів від Нацбанку очікується в 9,6 млрд. гривень.
Верховна Рада розглянула низку законопроектів із пропозиціями Президента. Зокрема, за результатами розгляду на доопрацювання до комітету відправлено законопроект «Про облік та технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна». Як зазначив народний депутат, представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, цей законопроект не може бути підписаний главою держави через його невідповідність нормам Конституції та нормам законів, що є базовими в регулюванні відповідних відносин. Наприклад, це стосується пропозиції про приватизацію Бюро технічної інвентаризації. Крім того, законопроектом передбачається, що облік і технічна інвентаризація об’єктів нерухомого майна здійснюється з метою підготовки документів для здійснення правочинів щодо них, наприклад, відчуження чи оформлення спадщини. Водночас у законі про нотаріат серед переліку документів, на основі яких нотаріус посвідчує угоди, немає вимоги щодо подання довідки-характеристики БТІ. Народні депутати погодилися з аргументами Президента. На пропозицію глави держави було відхилено і проект змін до Закону «Про здійснення державних закупівель» (щодо нафти та нафтопродуктів). У цьому разі глава держави не погодився із розширеним переліком товарів та структур, на які не поширюються норми закону про здійснення державних закупівель, оскільки це зменшить конкуренцію та стимулюватиме корупцію.
Верховна Рада ухвалила постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата Володимира Полохала у зв’язку з його смертю.
Парламентарії розглянули питання обрання та звільнення суддів.
На початку ранкового засідання головуючий привітав із днем народження народного депутата Олександра Єгорова.
На передньому плані Василь Євтухов, Ігор Зварич.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.