Парламентська хроніка
Ранкове засідання 5 жовтня
Головною інтригою вчорашнього дня було включення до порядку денного чотирьох законопроектів щодо декриміналізації відповідальності окремих службових осіб. До обговорення цієї теми депутати перейшли після розгляду та ухвалення двох питань. 
Так, сесія ухвалила закони про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Молдова про взаємне визнання прав та регулювання відносин власності від 11 серпня 1994 року, а також про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Йорданського Хашимітського Королівства про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом.
Президентський законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності), який, як відомо, не стосується справи екс-прем’єра Юлії Тимошенко, депутати включили до порядку денного без обговорення. Його сесія розглядатиме у четвер. Натомість проект В’ячеслава Кириленка та Володимира Мойсика, пов’язаний з політичними репресіями і безпосередньо з лідерами опозиції Ю. Тимошенко та Ю. Луценком, депутати відхилили («за» — 154 обранця). Він, зокрема, передбачав за політичні рішення встановити політичну відповідальність, якщо тільки у діях обвинуваченої особи немає особистих мотивів. Ця практика, за словами В. Кириленка, застосовується в усіх цивілізованих країнах.
Представники фракції меншості, закликаючи колег з більшості підтримати документ, назвали його і «рукою допомоги владі», і «можливістю судів довести свою незалежність». Водночас депутати зауважували, що ситуація невдовзі може змінитися, і тоді судитимуть уже нинішню владу. Проте, на думку регіонала Володимира Олійника, корегувати з політичною доцільністю Кримінальний кодекс під конкретну подію або особу неприйнятно. «Ще немає вироку суду, але з парламентської трибуни вже чиниться тиск на суд. Тоді який приклад ми подаємо своїм громадянам?», — поцікавився він.
Законопроект Арсенія Яценюка, Романа Зварича та Руслана Князевича сесія також відхилила («за» — 160 народних депутатів). Як зауважив А. Яценюк, стаття Кримінального кодексу, за якою нині переслідуються сотні українців, у тому числі й лідери опозиції, народилася ще у 1927 році. «Ні в англосаксонській, ні в континентальній системі права аналогічної статті немає», — наголосив він. Депутат запропонував ліквідувати радянську сталінську статтю. Це, на його думку, дасть можливість зупинити політичні переслідування.
Позафракційний Олег Ляшко під час обговорення цього законопроекту заявив, що виборці попросили його передати урядовцям гарбуза (на знімку зверху). «За українською традицією, коли дівчата віднаджують нелюбих женихів, вони їм дарують гарбуза», — наголосив він. Гарбуза депутат відніс до урядової ложі і висловив сподівання, що його передадуть за адресою.
Так само сесія відхилила й проект Геннадія Москаля («за» — 162 обранця). Дійсно, пошук суспільно-політичного компромісу нині конче потрібен, вважає регіонал Ярослав Сухий.
До пошуку компромісу народних депутатів закликав і Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він попросив колег утриматися від взаємних звинувачень і «залишити відчиненими двері для діалогу».
Обговорили обранці й уже включений до порядку денного проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів (щодо удосконалення окремих положень).
Утім, у першому читанні документ підтримали лише 144 народні депутати. Після провального голосування дві фракції «НУ—НС» та «БЮТ-«Батьківщина» попросили перерву або можливість виголосити заяву. «Для очевидців цього абсурду (суд над Ю. Тимошенко) цілком зрозуміло, справа розвалилася і неминучий саме виправдувальний вирок, який ще може врятувати репутацію держави, реноме її судової системи», — наголосив лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко. Суть обвинувачення, за його словами, звелася до того, що Тимошенко у цій історії намагалася створити імідж ефективного менеджера. 
Заяву депутат виголошував у тісному оточенні колег з фракції. Її завершальним акордом було скандування: «Юлі — волю!» Після чого бютівці розійшлися по місцях.
У свою чергу, Голова Верховної Ради зауважив, що більш дієвим шляхом буде «уважний розгляд» усіх поправок і пропозицій, які надійдуть до президентського законопроекту під час його підготовки до другого читання.
Насамкінець, сесія у першому читанні внесла зміни до статті 34-ї та пункту 1-го прикінцевих положень закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо уточнення окремих положень). А також ухвалила постанову про відзначення 180-річчя утворення «Руської трійці» та 175-річчя випуску альманаху «Русалка Дністрова».
На початку ранкового засідання заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко привернув увагу колег до нещодавніх подій в Одесі. На його переконання, 4,5 години війни у центрі Одеси мають змусити Президента зробити низку висновків. По-перше, в Україні відсутня державна політика в міграційній сфері. «Україну перетворили на санаторій для кілерів і злодіїв, які вільно приїжджають до нас відпочивати, бо з інших сусідніх країн їх давно витурили», — сказав він. По-друге, бюджетний чи фінансово-організаційний висновок. Політик нагадав, що міністр неодноразово наголошував, що закуплено найкращі бронежилети, спецспорядження та зброю, а виявилося, що вся країна збирала техніку, щоб провести одеську операцію. З якої, зауважив М. Томенко, сміється увесь світ. І тільки в Україні вважають це нормальним. І насамкінець, моральний висновок. Заступник Голови Верховної Ради переконаний: керівники спецпідрозділів мають покаятися, вибачитися перед людьми, які загинули, і перед країною. Крім того, Микола Томенко вважає, що Президент має негайно скликати засідання РНБО, а міністр внутрішніх справ та голова служби безпеки мають бути відсторонені від виконання обов’язків на час розслідування подій в Одесі. «Якщо виявиться, що вони діяли адекватно — нема питань, нехай працюють. Але попередній висновок засвідчив: у країні, де так працюють міліція та служба безпеки, немає шансів на захист життя і свобод громадянина. Навчилися розганяти бабусь і знишка бити депутатів, навчіться захищати українських громадян», — наголосив М. Томенко.
З днем народження цього дня вітали народних депутатів Олександра Дарду, Анатолія Ягоферова та із 55-річчям Ігоря Єреська.
ДОСЛІВНО
Народний депутат Віктор Швець («БЮТ-«Батьківщина»):
«Ми пропонуємо завершити ганебний період, коли кожна наступна влада гнобить своїх попередників, застосовуючи Кримінальний кодекс як засіб політичних розправ».
Ярослав Сухий (ПР), Кирило Куликов («НУ-НС»). 
Фото Олександра Клименка.