Ранкове засідання 4 жовтня

Народні обранці розглядали лише депутатські законопроекти, урядових у порядку денному не було. Адже, як заявив ще раніше Голова Верховної Ради Володимир Литвин, доки демонструватиметься неповага до вищого законодавчого органу і на годину запитань до уряду приходитимуть не міністри, а їхні заступники, парламент не розглядатиме ініціативи Кабінету Міністрів.
У першому читанні схвалено законопроект народного депутата Володимира Даниленка про внесення змін до Закону «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років», яким передбачається доповнити статтю закону положенням, відповідно до якого буде організовано безплатний показ художніх та документальних фільмів про Велику Вітчизняну війну в кінотеатрах, будинках культури та клубах. На думку першого заступника голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петра Цибенка, це не потребує багато коштів, але стане проявом поваги до ветеранів війни та до пам’яті полеглих.
Схвалений за основу законопроект в авторстві народного депутата Валерія Калестина про внесення змін до Закону «Про угоди про розподіл продукції» (щодо переліку ділянок надр) передбачає вилучити із закону посилання на Перелік ділянок надр (родовищ корисних копалин), що можуть надаватися на умовах угод про розподіл продукції. Натомість пропонується запровадити конкурс на укладення угоди про розподіл продукції щодо окремої ділянки надр.
У законопроекті про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання надання окремих адміністративних послуг у сфері електроенергетики та теплопостачання, внесеному народним депутатом Ігорем Глущенком, зокрема, пропонується закріпити в законах «Про електроенергетику», «Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу» і «Про теплопостачання» норму щодо повноважень Кабінету Міністрів встановлювати розмір та порядок плати за ліцензії, що видаються Національною комісією з регулювання електроенергії (НКРЕ). Окрім того, пропонується виключити зі сфери дії Закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» діяльність на ринку природного газу. На думку автора законодавчої ініціативи, це надасть змогу ефективніше здійснювати державне регулювання на ринку природного газу.
Натомість не знайшли підтримки в сесійній залі законопроекти Валерія Коновалюка та Володимира Бондаренка про антикризові заходи у сфері житлово-комунального господарства та про внесення змін до деяких законів щодо здійснення державного контролю (нагляду) у сфері житлово-комунального господарства. На думку профільного комітету, більш нагальною є потреба прийняти комплексний законопроект, який регулює діяльність ЖКГ. А ось наступний законопроект об’єднав сесійну залу: конституційною більшістю (302 «за») депутати ухвалили в першому читанні законопроект про заборону реклами та поширення інформації про послуги знахарів, чаклунів, шаманів, магів, екстрасенсів, ворожок, спіритів, астрологів, віщунів та інших осіб, що оголошують себе або вважаються здатними передбачати долю, впливати на людей, духовний світ, майно, довкілля шляхом використання надприродних здібностей або сил. 
На початку пленарного засідання народні обранці вшанували хвилиною мовчання пам’ять свого колеги Володимира Полохала, котрий 23 вересня пішов із життя після тривалої хвороби. Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив про вихід народного депутата, колишнього міського голови Києва Олександра Омельченка зі складу депутатської фракції «НУ—НС».
А зранку всі, хто поспішав до парламенту, звернули увагу на певні зміни на майдані біля будівлі під куполом, де тривають пленарні засідання. Тут, біля Маріїнського парку, зазвичай відбуваються мітинги та пікетування Верховної Ради. І якщо досі територію парламенту відділяли від парку, де збираються люди, невеликі огорожі (які 20 вересня досить легко подолали мітингувальники — представники ветеранських та чорнобильських організацій, протестуючи проти скасування пільг), то нині з’явився високий металевий паркан, за яким майже не було видно пікетувальників, які вчора зібралися під стінами Верховної Ради. Під час оголошення депутатських запитів парламентарії звернулися до керівництва парламенту з проханням пояснити, чому виросла така величезна огорожа між владою та народом.
На знімках: (вгорі) Григорій Калетник, Олександр Козуб; (внизу) Андрій Шкіль, Іван Кириленко.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.