Парламентська хроніка
Ранкове засідання 23 вересня
Уперше година запитань до уряду, яка відбувається кожної пленарної п’ятниці, не була проведена. Відповідно до вимог законів про Кабінет Міністрів та Регламенту Верховної Ради на годині запитань до уряду мають бути присутні всі члени Кабінету Міністрів за винятком відсутніх з поважних причин. Проте, як зауважив на ранковому засіданні Голова Верховної Ради Володимир Литвин, останнім часом увійшло в практику нехтування вимогами цих законів. Варто зазначити, що вчора Кабінет Міністрів був представлений не в повному складі і переважно головами та заступниками відомств та департаментів.
«З огляду на те, що календарний план роботи парламенту заздалегідь приймається і відомий членам Кабінету Міністрів, вважаю, що сьогодні в нас немає підстав для проведення години запитань до уряду», — наголосив Голова Верховної Ради.
Мало того, він запропонував не ставити урядові проекти на наступний пленарний тиждень «до того часу, поки ми не налагодимо співпрацю».
І додав, що це не виклик, а вимога виконувати закон. Ці слова глави парламенту народні депутати вітали оплесками. А присутні представники Кабінету Міністрів залишили свої місця в урядовій ложі. Після виголошення депутатських запитів сесія перейшла до розгляду питань порядку денного. Зокрема, у другому читанні розглянула проект закону про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Загалом, за словами голови Комітету з питань прав людини, нацменшин і міжнародних відносин Олега Зарубінського, до проекту надійшло 134 поправки, з них враховано в цілому 96, відхилено — 33, решту враховано частково або редакційно. Ухвалення цього закону, наголосив О. Зарубінський, завершить формування законодавчого блоку в безвізовому діалозі між Україною та Євросоюзом. Депутат повідомив також, що у документі враховано побажання віруючих, тобто для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від внесення інформації до безконтактного електронного носія, оформлення та видача документів здійснюватиметься у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів. У другому читанні та в цілому цей проект підтримали 257 народних депутатів.
У першому читанні парламентарії ухвалили також проект закону про фонди банківського управління. Після цього дві фракції «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» попросили час для проведення наради або можливість виголосити заяву. Стосувалася вона суду над Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком.
Фракція «БЮТ-«Батьківщина» вимагає від влади негайно припинити «судовий фарс» і знущання над лідерами опозиції.
Водночас сесія відхилила низку законопроектів. Зокрема, зміни до деяких законів щодо заборони проведення перевірок ЗМІ у період передвиборної агітації. А також проект закону про медіацію, який мав запровадити культуру альтернативного вирішення спорів (не в судах) через ведення переговорів між сторонами за допомогою нейтральної сторони — медіатора.
З днем народження цього дня вітали представника фракції Партії регіонів Валерія Харліма.
Фото Анастасії Сироткіної.
На знімку (зліва направо): Святослав Піскун (ПР), Григорій Смітюх (ПР) та Сергій Міщенко (БЮТ).