Ранкове засідання 21 вересня
Сесія ратифікувала протокол до угоди «Про партнерство і співробітництво між Україною та Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами про Рамкову угоду між Україною та Європейським Співтовариством про загальні принципи участі України у програмах Співтовариства».
 Ухвалення цього документа дасть змогу нашій країні ще до набрання чинності угоди про асоціацію брати участь в окремих програмах ЄС, які є для нас пріоритетними.
Після розгляду цього питання дві фракції «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» зажадали перерви або часу для виголошення заяв. Зокрема, бютівець Роман Забзалюк у своєму виступі привернув увагу до ситуації навколо резонансного законопроекту про гарантії держави щодо виконання судових рішень. «У вівторок було продемонстровано: український народ не злякався розв’язаних репресій та не став на коліна. Партія «Батьківщина» та її фракція у Верховній Раді солідарна з тими, хто виявив небайдужість та незгоду з руйнівною політикою влади», — заявив він. Водночас додавши, що «Батьківщина» разом із комітетом опору диктатурі підтримує та ініціює подальші мирні акції протесту, щоб захистити конституційні права громадян та не допустити ухвалення антинародних рішень.
У свою чергу, «нунсівець» Юрій Гримчак привернув увагу до суду над Юрієм Луценком. «Останні три місяця, — повідомив депутат, — йому не надавалася медична допомога, що згідно з Європейською конвенцією з прав людини є тортурами». Нині, за словами парламентарія, «є реальна загроза вже не здоров’ю Юрія Луценка — здоров’я вже немає, є реальна загроза його життю». Від імені фракції він вимагав звільнення екс-міністра внутрішніх справ з-під варти і зупинення політичних репресій стосовно інших опозиціонерів.
До речі, робочі місця фракцій меншості знову були закриті плакатами із зображенням Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.
Сесія також відхилила зміни до Закону «Про Державний бюджет на 2011 рік» (щодо посилення державної підтримки розвитку сільського господарства у 2011 році). Автор законопроекту Василь Кравчук («БЮТ- «Батьківщина»), доповідаючи проект, зокрема, зауважив, що вперше за багато років згорнута державна підтримка фермерських господарств. «Протягом останніх двох років не фінансувалася жодна з галузей сільського господарства. А чи не підготовка це до прийняття закону про ринок землі, щоб олігархи могли скупити землю у селян за безцінь», — наголосив він.
Власне, на підтримку сільського господарства депутат пропонував скерувати понад чотири мільярди гривень. Однак, на думку профільного бюджетного комітету, джерело покриття цих видатків є нереалістичним.
Так само народні депутати відхилили і зміни до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про політичні партії. Цим проектом установлювалася адміністративна відповідальність за неопублікування (несвоєчасне або не в повному обсязі) щорічного фінансового звіту про доходи і видатки політичних партій. Не підтримала сесія також проект Анатолія Гриценка про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії хабарництву. В документі, зокрема, пропонувалося хабаром в особливо великому розмірі вважати такий, що в 300 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян (нині 500 і більше). Водночас передбачалося збільшення строків позбавлення волі — довічне ув’язнення з конфіскацією майна.
Із днем народження цього дня вітали Юрія Кармазіна, а також Ріната Ахметова — з 45-річчям.
На знімку (зліва направо): Ігор Шаров, Василь Шпак.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.