Ранкове засідання 20 вересня
Засідання парламенту тривало під гучний акомпанемент великої протестної акції під його стінами — понад три тисячі пікетувальників із різних регіонів України, представники афганських організацій протестували проти ухвалення закону про виконання рішення судів, який, на їх думку, скасовує пільги для значної кількості громадян України. А опівдні колишні воїни-афганці прорвали міліцейські кордони та металеві огорожі й щільним кільцем оточили будівлю парламенту, впритул підійшовши до дверей Верховної Ради. Відбулася сутичка мітингувальників із правоохоронцями. Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав профільні парламентські комітети ретельно доопрацювати законопроект, який викликає таку бурхливу реакцію, і запропонував, як компромісний варіант, на законодавчому рівні встановити, що соціальні виплати не можуть бути нижчі за той рівень, який є на сьогодні.
Тим часом у парламенті тривала законодавча робота. У цілому прийнято законопроект про чисельність Збройних Сил України на 2012 рік, поданий Президентом як невідкладний. Документом передбачається скоротити чисельність українського війська на вісім тисяч осіб, і станом на 31 грудня 2012 року чисельність Збройних Сил України становитиме 184 000 осіб, у тому числі 139 000 військовослужбовців.
Законопроект спричинив неоднозначну реакцію в сесійній залі. Профільний Комітет з питань національної безпеки та оборони не підтримав його і рекомендував відправити на доопрацювання. Голова комітету Анатолій Гриценко стверджував, що в українській армії сьогодні немає жодного боєздатного підрозділу, військова праця стала непрестижною і на близько 20 тисяч вакансій, особливо офіцерських, немає охочих. Тому, на його думку, доцільнішим кроком могло би стати заохочення військовослужбовців до подальшої служби, а не скорочення їхньої чисельності. Окрім того, депутати називали незрозумілою політику Міноборони, коли чисельність Збройних Сил то збільшують, то скорочують, і наголошували на потребі збільшити фінансування на оборону в держбюджеті-2012.
Натомість начальник Генерального штабу — Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Григорій Педченко запевнив, що документ розроблено згідно з програмою скорочення чисельності Збройних Сил, яке планується компенсувати шляхом оновлення та модернізації військової техніки. І що звільнених військовослужбовців буде працевлаштовано. Зрештою, парламентська більшість 256 голосами схвалила президентський законопроект.
У цілому також прийнято проект закону про протидію торгівлі людьми (290 «за»).
У першому читанні ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо захисту вітчизняних виробників у відповідь на дискримінаційні або недружні дії іноземних держав, митних союзів або економічних угруповань). Законопроектом спрощується процедура захисту українських товаровиробників під час суперечок з економічних питань, що виникають між Україною та іншими державами.
Схвалено рішення про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого 8 вересня 2011 р. Закону «Про внесення змін до деяких законів України (щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів)», відповідно до якого закон набере чинності з 1 листопада 2011 р. У цілому також схвалено урядовий законопроект про внесення змін до закону «Про телекомунікації» щодо забезпечення послуг Державної митної служби України. Цим документом передбачається включити Державну митну службу до переліку органів державної влади, яким оператори телекомунікацій зобов’язані першочергово надавати телекомунікаційні послуги. У першому читанні підтримано законопроекти про внесення змін до деяких законів щодо закордонних українців, про особливості здійснення закупівель ядерного палива, про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо накладання арешту на морські судна. А ось законопроекти, які стосуються житлово-комунальної сфери, не знайшли підтримки в сесійній залі. Проекти змін до деяких законів щодо процедури встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги та про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності, відправлено на доопрацювання. Депутати під час виступів вказували, що запропоновані зміни можуть лише призвести до зростання вартості комунальних послуг, але не поліпшать якість надання послуг та не реформують систему загалом.
На початку пленарного засідання головуючий В. Литвин повідомив про створення у парламенті міжфракційного депутатського об’єднання «За безпеку дорожнього руху», керівником якого обрано депутата Віктора Швеця.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
На знімку (зліва направо): Олександр Буджерак, Григорій Маньковський та Юрій Воропаєв.
Учора під стінами Верховної Ради протестували воїни-афганці та чорнобильці проти скасування пільг 16 категоріям українських громадян.