Так стверджує заступник директора Інституту біології південних морів (ІнБПМ) з наукової роботи Олександр Болтачов.
— Вісімдесят відсотків скидань в акваторію Севастополя — умовно очищено. Стічні води сприяють бурхливому розвитку всіляких патогенних мікроорганізмів. Для здоров’я людини таке становище надзвичайно небезпечне, — попереджає вчений.
На його думку, якщо на так звану органіку можна злегка «прикрити очі» — принаймні для риби та інших морських мешканців вона не небезпечна, то нафтопродукти і важкі метали загрожують великими неприємностями всьому живому.
У місті настає диспропорція: за темпами промислового розвитку і збільшення обсягів побутових стоків не встигає розширення потужностей очисних споруд.
У Балаклаві, стверджує вчений, на КОС-2 — лише механічне очищення і глибоководний випуск. До того ж через пошкодження глибоководного випуску нечистоти потрапляють у море набагато ближче до берега, ніж це повинно бути. А в масштабах усього міста 
О. Болтачов бідою називає відсутність «нормальної каналізаційної системи». Крім того, новоспоруджувані пансіонати та інші об’єкти розміщення туристів не поспішають забезпечувати себе сучасними каналізаційними системами.
Навряд чи розрадою може бути зауваження вченого про те, що «ні Севастополь, ні Ялта, ні Євпаторія належною мірою не забезпечені системами очищення каналізаційних вод».
 
Севастополь.