Сесія Севастопольської міськради, що відкрила новий місцевий політичний сезон, всупереч очікуванням, пройшла не тихо і не гладко.

За півгодини до її початку майже п’ять десятків завсідників протестних акцій зібралися біля входу до будинку міськради. Дивне для Севастополя в останні рік—півтора єднання комуністів і прогресивних соціалістів цього разу відрізнялося голосними у фізичному та політичному вимірах заявами. Звукопідсилювальну апаратуру, що належить місцевій організації КПУ, було виставлено на таку гучність, яка «забивала» промовців — довелося користуватися перевіреними мегафонами. Ще більш резонансними, принаймні для Севастополя, виявилися й вимоги: у відставку повинні піти й голова Севастопольської міськдержадміністрації, і вся міськрада.

Заочна суперечка опозиції із владою плавно перетекла до сесійного залу. Лідер севастопольських комуністів розкритикував запропоновані більшістю коректування у регламент міськради. На думку Василя Пархоменка, вони значно звужують права і можливості депутатів з опозиції. Крім того, комуністам не сподобалася, як міська влада розпорядилися надплановими надходженнями до місцевого бюджету:

На свої емоційні судження лідер фракції комуністів одержав не менш емоційний коментар від голови міськради Юрія Войникова. «Деякі депутати намагаються звести свою роботу до палких і гнівних виступів із трибуни», — парирував він.

Незадоволеними результатами сесії залишилися і представники фракції «Русский блок». Її керівник Геннадій Басов на самому початку засідання запропонував колегам «розглянути питання про затвердження програми поліпшення кінообслуговування населення Севастополя». Розшифровуючи зміст терміна «поліпшення», Г. Басов із трибуни проінформував своїх колег, що «...цей проект — лише перший крок у напрямі руху до показу фільмів російською мовою не тільки у Севастополі, а й у всьому південному сході України. Проект адресований депутатам обласних рад східних регіонів. Можливо, нам удасться виробити загальне рішення для того, щоб захистити права російськомовного кіноглядача на території України».

Однак, незважаючи на активну підтримку тих само комуністів, прогресивних соціалістів і навіть десяти депутатів від Партії регіонів (із сорока семи за списком), пропозиція не отримала потрібної кількості голосів.

 

Севастополь.