Відтепер, якщо будівництво на земельній ділянці не розпочнеться протягом трьох років, міська влада Полтави стягуватиме орендну плату з власника «по повній».
Відповідне рішення ухвалили депутати Полтавської міської ради на останній сесії. На думку міського голови Олександра Мамая, це дозволить поповнити місцеву казну не одним мільйоном гривень. Адже в місті не менше десятка доволі великих земельних ділянок, власники яких «розводять бур’яни». Тож справа не лише у грошах, а й у тому, аби стимулювати саме будівництво. Бо «забуті» землі — це і екологія, і імідж міста, як люблять повторювати чиновники, і навіть безпека простих людей, оскільки такі ділянки є джерелом підвищеної небезпеки з усіх поглядів (амброзія, бродячі собаки, «бомжі»...).
Відтепер, якщо протягом трьох років з дати прийняття міською радою чи виконкомом рішення про надання земельної ділянки під будівництво (окрім ділянок, відведених під будівництво житла), об’єкт так і не був зданий в експлуатацію, плата справлятиметься у повному обсязі, як з уже прийнятого в експлуатацію.
Чи активізується зрештою робота на будмайданчиках, сказати важко. Та скептики уже висувають свої прогнози. По-перше, не зовсім вдало вибрано час для такого рішення, оскільки осінь сама по собі ще ніколи не стимулювала будівельників. По-друге, у кризовий час багато фірм не зважуються будувати не тому, що не хочуть, а тому, що не можуть. Отже, є об’єктивні причини. І, по-третє, за «умов гри», запропонованих міськрадою, дехто може просто відмовитися від земельної ділянки. Тож одним із варіантів результативності даного рішення може стати дірка від бублика.
 
Полтава.