У вівторок під час засідання Комітету з економічних реформ Президент Віктор Янукович пообіцяв міністрам, що «успіх, як і провал, кожної реформи матиме власні ім’я та прізвище», бо «коли відсутній результат — висновок один: відповідальний посадовець не на своєму місці, а відтак повинен звільнити крісло». 

Отож учорашнє засідання Кабміну прем’єр Микола Азаров розпочав саме з нагадування про доручення глави держави, зокрема стосовно забезпечення більшої економічної свободи та можливості реалізувати свої законні права і законні інтереси. Бо хоч нині, за словами глави уряду, на шляху дерегуляції зроблено істотні кроки, проте «суспільство не відчуває значного ефекту спрощення дозвільної та регуляторної систем». А причина в тому, що бюрократична машина не дуже поспішає відмовлятися від всіляких «дозвільних» преференцій. Тому М. Азаров вкотре доручив міністрам попрацювати над спрощенням та модернізацією митних і податкових процедур, технічного регулювання (стандартизація, сертифікація, оцінка відповідності продукції), не забувши при цьому приділити особливу увагу усуненню впливу тих-таки бюрократів. Прем’єр очікує, що впродовж двох тижнів віце-прем’єр Сергій Тігіпко разом із міністром юстиції та урядовим уповноваженим з питань дерегуляції покладуть йому на стіл проекти законодавчих і нормативних актів, які впорядковують перелік дій, що потребують нотаріального посвідчення, визначать короткий та вичерпний перелік технічних довідок і порядок ціноутворення на такі послуги.

Те саме стосується впровадження в життя норм Закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Глава уряду вважає, що також настав час нести відповідальність тим, хто не дуже поспішає з «розмінуванням» від корупції цього «мінного поля». Упродовж двох тижнів секретаріат Кабміну має підготувати аналітичну доповідь про скорочення регуляторних актів і процедур, скасування дозволів і погоджень, здешевлення адміністративних послуг і ліквідацію надуманих здирницьких послуг та про те, як органи влади виконують свої обов’язки із забезпечення прав громадян, наприклад, стосовно отримання актів на землю. На основі цього аналізу прем’єр також обіцяє зробити кадрові висновки.

Цілком очікувано М. Азаров звернувся до теми підготовки країни до опалювального сезону. «Перекопані двори, розкидані по вулицях труби і метушня десятьох прорабів навколо одного робітника з лопатою, звичайно, свідчать про бурхливу діяльність», — зіронізував він, проте пообіцяв, що якщо після 1 жовтня до нього надійде інформація, що десь немає тепла у школах чи медичних закладах, то винних буде негайно відправлено на біржу праці. Крім того, прем’єр закликав громадян та організації утеплювати приміщення і всіляко економити енергоресурси, оскільки «в умовах виритої для всього суспільства «газової ями» та кабального газового контракту зачинене вікно, утеплені двері й ощадливе використання газової плити — це питання і патріотизму, і виживання». Більше газову тему прем’єр не зачіпав, проте міністр палива та вугільної промисловості Юрій Бойко під час брифінгу висловив сподівання, що Україні таки вдасться домогтися перегляду газових контрактів з Росією без звернення до суду. Проте він підтвердив слова Президента, що наразі вже проведено всю підготовчу робота стосовно можливого звернення до Стокгольм-ського арбітражу. Що стосується закладеного до контрактів зобов’язання викуповувати в «Газпрому» обумовлені обсяги газу, то міністр у зв’язку з цим зазначив, що в разі, якщо Росія не погодиться на зменшення обсягів закупівлі, Україна вдасться до реекспорту газу власного видобутку. «Якщо російські парт-нери запропонують закупити більші обсяги, ніж потрібно для нашої економіки, то ми просто візьмемо їхній газ, а газ власного видобутку продамо на споті. Ураховуючи можливості наших сховищ, ми зможемо продати газ у піковий режим, що буде вигідно для нашої економіки», — сказав міністр.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Міністр МНС України України Віктор Балога, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк.