Плавучий світломузичний фонтан, який фахівці називають найбільшим у Європі, відкрили у неділю ввечері на річці Південний Буг у Вінниці. 

Фонтан-велетень вражає уяву своїми технічними характеристиками: його довжина — 97 метрів, ширина — 10 метрів, вода піднімається на висоту 63 метри, її фронтальне розбризкування становить 140 метрів. Струмені б’ють у супроводі музики і лазерного світла. На феєрію води час від часу накладається відеокартинка, що загалом створює фрагмент захоплюючого дійства на зразок того, що демонструють у кіно. Це єдиний у світовій практиці фонтан, встановлений на відкритій водоймі. Як відзначають фахівці, його можна порівняти з фонтаном на території емірату Дубай (ОАЕ). 

Водна феєрія під час відкриття фонтана тривала майже годину. Милуватися таким дивом можна буде щодня з 12-ї до 22-ї години. У холодний період року фонтан не працюватиме. А починалося все з необхідності реконструювати набережну Південного Бугу, на якій розташована, зокрема, кондитерська фабрика «Рошен». Будівля могла не витримати натиску води під час повені. Саме тоді Петро Порошенко запропонував, крім усього, створити на набережній зону відпочинку без розташування на ній закладів, які продають спиртне. Як повідомив у своєму виступі меценат, на реконструкцію набережної і ремонт дороги витрачено більше 36 мільйонів гривень (загалом реконструйовано і облаштовано 16,5 тисячі квадратних метрів території набережної), спорудження фонтана обійшлося у 37 мільйонів гривень. 

Свій внесок у реконструкцію зробила також Вінницька міськрада, за кошти бюджету розчищено берегову частину набережної, капітально відремонтовано міст через Південний Буг, до речі, звідси чи не найкраще видно фонтан. Рішенням міськради набережній присвоєно статус рекреаційної зони. Це означає, що ніяких закладів, торговельних точок, які реалізують алкогольні напої, вздовж відреставрованої набережної не буде. До речі, їй офіційно дали ім’я «Рошен». Набережна вже стала ще одним місцем для прогулянок і відпочинку вінничан. У дні й вечори, коли відбувалося тестове випробування фонтана, тут можна було побачити багато людей різного віку. Деякі туристичні агентства вже включили у свої маршрути нову перлину Вінниці.