Сьогодні в країні розпочинається новий навчальний рік, тож під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів першим було розглянуто питання готовності загальноосвітніх навчальних закладів.

Прем’єр Микола Азаров, зокрема, повідомив, що під час відвідин Харкова він спеціально заїхав до однієї зі шкіл, щоб пересвідчитися, наскільки навчальні заклади готові до роботи в осінньо-зимовий період. Цілком очікувано навчальний заклад, який відвідав прем’єр (харківська 62-га школа), виявився готовим до навчального року на 100 відсотків. Але зрозуміло, що в цілому по країні ситуація не така райдужна, тож глава уряду звернув увагу на те, щоб після 1 вересня ця робота не тільки не припинялася, а навпаки — щоб ще раз було перевірено готовність навчальних закладів до нового навчального року. До того ж поряд з підготовкою приміщень прем’єр вимагає приділити більшу увагу питанню забезпечення дітей-сиріт та дітей із неповних і неблагополучних родин шкільною формою, підручниками та шкільним приладдям. Ще одна важлива складова забезпечення належного навчального процесу стосується підвезення школярів до місця навчання та додому.

Також М. Азаров доручив міністру освіти Д. Табачнику та міністру з питань надзвичайних ситуацій В. Балозі провести обстеження всіх шкіл на їх відповідність санітарним, будівельним, протипожежним нормам та перевірити наявність у навчальних закладах актів і висновків відповідних служб. «І головне — щоб ці висновки відповідали реальному стану справ», — наголосив прем’єр.

Глава уряду також звернув увагу на проблеми зі здоров’ям підростаючого покоління. «В харківській школі медсестра, яка все життя пропрацювала в шкільній амбулаторії, вражена тим, наскільки ослабли наші діти. 58 відсотків — хворі, передусім на серцево-судинні захворювання», — сказав М. Азаров. А щоб діти не вмирали під час уроків фізкультури, причому не від надмірних навантажень, що іноді траплялося в попередні роки, глава уряду доручив Міністерству охорони здоров’я проводити не формальні, а поглиблені періодичні медичні огляди школярів. Поліпшенню фізичного стану школярів має слугувати й Концепція загальнодержавної цільо-

вої програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012—2016 роки, яку вчора розглянув уряд.

Глава уряду також повідомив, що значну частину робочої поїздки до Харкова він присвятив темам вітчизняного потенціалу імпортозаміщення та модернізації медичної галузі. «Ми поставили собі за мету протягом лічених років докорінно вдосконалити медичну галузь, вивести її на європейський рівень як за технічним оснащенням, кваліфікацією лікарів (з відповідною оплатою їх праці), так і за показниками оперативності надання медичної допомоги та якості лікування», — сказав він. У зв’язку з цим прем’єр прогнозує, що впродовж найближчих років медична галузь буде зростаючим ринком медичних приладів, обладнання, медикаментів і товарів медичного призначення, а тому постає запитання, хто «виграє» ринок модернізації нашої медицини: західні концерни, транснаціональні корпорації або ж вітчизняні виробники? Тож уряд зі свого боку планує зробити все, щоб виграли вітчизняні виробники. Тим паче що в Україні є лідерські розробки світового класу, як от на харківському підприємстві «Радмір», котре випускає і космічну техніку, і діагностичні апарати для медицини, що мають великий попит у світі. І таких прикладів багато. Проте однією з перепон на цьому шляху є нинішні тендерні процедури, тож уряд найближчим часом планує подати до парламенту законопроект про внесення змін до закону про державні закупівлі.

Фото Володимира РЕПІКА (Укрінформ).

Міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко.