Майже на годину вчора перекрили рух транспорту на автомобільній трасі Львів-Кіровоград-Знам’янка колишні робітники Степанівського цукрозаводу на Вінниччині — у такий спосіб люди вимагали припинити знищення цукроварні. «22 серпня на завод приїхали невідомі, зняли охорону і поставили на її місце своїх. Уже наступного дня у цехах гриміли різаки», — каже учасниця акції колишній інженер-технолог Марія Кухарчук. — Ми хотіли перевірити, що там робиться. Але на територію нікого не пустили. Тоді ми зайняли оборону. Люди 24 святкували День Незалежності, а ми завод обороняли. Три роки тому завод зупинили, а тепер хочуть порізати».
«Степанівський цукрозавод перейшов до рук інших господарів, — розповів перший заступник голови Вінницької райдержадміністрації Василь Ковальчук.— Попередні власники дотепер не розрахувалися з людьми — заборгованість із зарплати становить приблизно двісті тисяч гривень.— Нам вдалося порозмовляти тільки з представником власника. Це молодий хлопець, який поводився зухвало, нікого не пропускав на територію, — каже Василь Ковальчук. — Я все-таки наполіг на тому, щоб оглянути, що робиться у цехах». За словами співрозмовника, він на власні очі бачив частину демонтованого обладнання, зняті двигуни, інші деталі. «Представник власника пояснив, що їх зняли для проведення ремонту, — продовжує Василь Ковальчук. — Колишні працівники заводу мають з цього приводу іншу думку. Вони припускають, що обладнання знімають, щоб здати на металобрухт. Перевірити, що насправді робиться на заводі, могли б спеціалісти. Але їх не пропускають. Мотивують тим, що це приватна власність».
Василь Ковальчук каже, що на останній день серпня запланована зустріч керівників району з новими власниками. «Сподіваємося, тоді розставимо всі крапки над «і», — продовжує В. Ковальчук. — Уже зараз можу висловити нашу позицію — ми не дозволимо порізати завод».
Тим часом пасажири міжнародного автобуса повідомляли в Прагу по мобільному про вимушену зупинку. На 45 хвилин учасники акції загальмували рух транспорту на згаданій автомобільній дорозі — завод знаходиться неподалік від траси. Стояли і великотоннажні автомобілі далекого прямування. «Мені до Донецька їхати ще 800 кілометрів, — каже один з водіїв. — Раненько вибрався з Києва, а тут...»
Протестувальники пропустили тільки авто з вагітною жінкою, яку везли в Немирів в лікарню. Під час сутичок з деякими водіями ледве не сталася бійка. Міліціонери вгамовували пристрасті. «Виженіть бандитів із заводу, тоді ми поступимося з дороги!» — вигукували учасники акції.
— Залежно від того, як завершаться переговори з власниками заводу, ми будемо діяти далі, — каже колишній голова профкому заводу Анатолій Клочак. — Якщо не припинять намірів порізати завод, ми знову вийдемо на дорогу...