Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству аграрної політики і продовольства постійно контролювати ситуацію з цінами на хліб. Про це він заявив на вчорашньому засіданні уряду, на якому розглядали ситуацію в аграрному та фінансовому секторах економіки.

На знімку: на першому плані віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури України Борис Колесніков (ліворуч) і віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

«Закупівельні ціни на зерно і скорочення витрат, технологічне зменшення собівартості — це гарантія, що хліб буде достатньо рентабельним за нинішніми цінами, — сказав М. Азаров. — Влада повинна зробити все, щоб така ситуація зберігалася. Щоб утримувалися складові собівартості хліба, доручаю Мінагрополітики постійно моніторити цінову ситуацію та своєчасно прогнозувати розвиток подій».

Прем’єр також доручив Міністерству фінансів приступити до консультацій із Національним банком щодо початку надання недорогого кредитування в агропромисловому секторі. Адже зараз банківські кредити для сільгоспвиробників занадто дорогі.

На засіданні уряду з’ясувалося, що, незважаючи на зростання в цьому році майже вдвічі державної підтримки аграрному сектору, в деяких областях, зокрема на Полтавщині, хлібороби досі не отримали субсидії, обіцяні державою. «Якби в бюджеті не було грошей на це, тоді — немає питань, — обурився прем’єр. — Але ж гроші виділено. Тут знову стоїть неповороткість чиновників». Глава уряду доручив міністерствам фінансів та аграрної політики і продовольства упродовж двох тижнів розблокувати ситуацію, щоб усі державні доплати на зерно, молоко і м’ясо негайно прийшли в господарства.

Ще одне завдання для Мінагрополітики — створення сучасної ринкової інфраструктури. Оскільки це істотно знизить ціни на продукти харчування, переконані в Кабміні. «Створення сучасної ринкової інфраструктури для безпосередніх виробників істотно знизить ціни на продукти харчування, — сказав М. Азаров. — Те, що воно реально, підтвердив приклад ринку «Столичний». Робота таких ринкових комплексів дозволить ліквідувати зайвих посередників, які накручують ціни на продукти харчування.

Оптимістичні прогнози в очільника уряду й щодо фінансової ситуації в державі. Більше того,  прем’єр запевнив, що вона... «як ніколи стабільна». «У нас зростає промисловість, сільське господарство, будівництво. Уряд навіть на 3,5 млрд. грн. скоротив дефіцит державного бюджету», — сказав М. Азаров. І додав, що днями міжнародна рейтингова агенція Fіtch вчергове підвищила рейтинг України. «Ми зібрали всі необхідні запаси й державні ресурси від газу до пшениці. Курс гривні є і буде безумовно стабільним», — додав прем’єр. Глава уряду також стверджує, що Міжнародний валютний фонд підтвердив стабілізацію ситуації в Україні.

На засіданні уряду пролунала добра звістка і для бюджетників: з 1 вересня має відбутися чергове підвищення заробітних плат у бюджетній сфері, хоча раніше планували з 1 жовтня. Прем’єр доручив Мінфіну і Мінсоцполітики провести відповідні розрахунки.

Фото Олега МАРКЕВИЧА (Укрінформ).