Перше півріччя нинішнього року було одним із найважчих на етапі виходу країни з кризи. Таку оцінку економічної ситуації під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів дав прем’єр Микола Азаров. За його словами, це пояснюється тим, що на цей період припали пікові виплати боргів попередніх років, безпрецедентний стрибок світових цін на нафту та продовольство. При цьому прем’єр похвалив власний уряд за те, що йому не тільки вдалося пройти інфляційний «пік», а й започаткувати декілька важких структурних реформ. «Ми розкрутили маховик перетворень, які не тільки виправляють провали попередніх років, але й принципово змінюють застійний стан країни, який склався за останні роки. Без перебільшення, такої кількості та якості перетворень, які відбулись з початку 2011 року, не було за всі два десятиліття незалежності», — вважає він.
На підтвердження позитивних змін М. Азаров навів дані Держкомітету статистики про підсумки роботи в першому півріччі. Отже, за офіційними підрахунками, зростання за січень—червень цього року валового внутрішнього продукту становило 4,4%, а промислового виробництва — 9%.
Серед позитивних прикладів роботи глава уряду назвав започаткування проекту модернізації вітчизняної газотранспортної системи та відкриття першої черги оптового ринку сільськогосподарської продукції в Києві.
Утім, прем’єр закликав урядовців не заспокоюватися та пообіцяв, що під час наступного засідання Кабміну буде детально проаналізовано як досягнення, так і провали в роботі в першому півріччі. Наприклад, уряд має з’ясувати причини того, чому обсяги промислового виробництва в Одеській, Полтавській, Херсонській, Чернівецькій та Чернігівській областях не тільки не зросли, а й скоротилися порівняно з першим півріччям минулого року. На його думку, зараз саме час для такого аналізу, оскільки нині ведеться робота над проектом бюджету на 2012 рік.
Оцінюючи перебіг жнив, М. Азаров повідомив, що врожайність ранніх зернових у середньому на 20% більша, ніж минулого року. Наразі зібрано більше половини з 12 мільйонів гектарів ранніх зернових та вже намолочено близько 12 мільйонів тонн пшениці. При цьому глава уряду припускає, що нинішній рік стане переломним у заробітку держави на експорті зернових. Враховуючи те, що саме держава, а не зернотрейдери укладала ф’ючерсні контракти з селянами, здешевлювала пальне та добрива, то саме державний бюджет і має отримати свій прибуток, вважає глава уряду.
Під час учорашнього засідання уряду М. Азаров доручив голові Держмитслужби України терміново зайнятися врегулюванням складної ситуації з пропуском автотранспорту на українсько-російському кордоні. Адже подібне коїться в розпал сезону відпочинку та сезонної торгівлі продуктами, які швидко псуються. «Сподіваюся на те, що наші російські колеги зважать на це й на те, що якщо вони хочуть довести переваги Митного союзу, то мають зробити їх наочними для партнерів, у тому числі, й стосовно митних процедур», — сказав прем’єр.
Коментуючи повідомлення про відсутність у медзакладах ампул з препаратом згортання крові, глава уряду, звертаючись до міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка (на знімку), запропонував йому перевірити цю інформацію, та, якщо це правда, «повідривати голови» тим, хто таке допустив, бо інакше він сам «поплатиться головою». На те, щоб про цю проблему більше не згадувалось, у міністра є місяць.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua