Під час визначення переможця в цій номінації враховували чистоту повітря, захист від шуму, захист клімату, а також плани міста на майбутнє.
У Гамбурзі можна обійтися без власного автомобіля — тут досить густа мережа громадського транспорту. Мешканцеві достатньо пройти 300 метрів до найближчої зупинки. Кілька разів на рік у місті оголошується «неділя без автомобіля». Крім того, тут діє програма захисту клімату. На неї виділяється до 25 мільйонів євро щорічно. Гроші йдуть на утеплення приміщень, консультації з енергозбереження та фінансування загальноміської системи прокату велосипедів.
До 2020-го Гамбург має намір скоротити викиди вуглекислого газу на 40 відсотків порівняно з 1990-м. А до 2050 року — навіть на 80 відсотків. Щоправда, як конкретно місто планує реалізувати ці амбітні плани, поки що невідомо.
А повітря в Гамбурзі насправді чисте: це місто портове, на семи вітрах. Із шумом трохи гірше. Представник ЄС за захист довкілля і природи Манфред Брааш стверджує, що 120 тисяч городян мешкають у кварталах, де рівень шуму шкідливий для здоров’я, повідомляє «Зелений світ».
Не уявляють, скільки смітять
60 відсотків європейців навіть не підозрюють, що викидають надто багато сміття. Такі дані оприлюднила соціологічна служба ЄС Євробарометр.
За даними служби, кожен європеєць викидає щороку в середньому майже 513 кілограмів твердих побутових відходів. Близько 70 відсотків європейців думають, що з куплених ними харчів лише 15 відсотків іде у смітник. Реальні цифри зовсім інші. Зокрема, британці викидають 25 відсотків куплених харчів, до того ж 60 відсотків із цього сміття можна було б уникнути.
«Більшість із нас не усвідомлюють, як багато насправді ми викидаємо», — коментує подію Єврокомісар із довкілля Янез Поточнік. «Там, де ми не можемо уникнути сміття, його треба використовувати як цінний ресурс», — каже Єврокомісар. Він додає, що завдяки розумній стратегії поводження з відходами домогосподарства можуть заощаджувати «близько 500 євро щороку».
Вл. інф.