Аграрний лідер

На півдні Чернігівщини останнім часом дедалі більше вирощують зернових, тваринницької продукції. У цьому велика заслуга і СТОВ «Батьківщина», яке обробляє понад 22 тисячі гектарів, працюючи на землях Срібнянського і Талалаївського районів.

Особливістю сільгосппідприємства є те, що воно, не покладаючись на зайд-інвесторів, самостійно долало фінансові, господарські перешкоди, конфліктні ситуації, якими рясніли попередні роки. Дуже багатьом впливовим особам хотілося монополізувати аграрний ринок на Придесенні, а відтак невеличкі аграрні структури мали потрапити до них у залежність. Важко у це повірити, але «Батьківщина» на початку 2000-х починалася з 300 гектарів орендованої землі. І не тільки вистояла перед агресивними намірами аграрних латифундистів, а й наростила орендовані землі, отримала дорогоцінне довір’я від тисяч пайовиків південних сіл регіону, стала по-справжньому аграрним лідером Чернігівщини.

Позитивний розвиток СТОВ «Батьківщина» великою мірою став можливим тому, що його у свій час очолив молодий та енергійний керівник. Шукаючи своє місце в житті, випускник Чернігівського державного педагогічного інституту імені Т. Г. Шевченка Олег Дмитренко допомагав батькові вести невелике фермерське господарство, працював на керівних посадах у різних комерційних структурах.

— Маючи ще з дитинства організаторські здібності, — зазначає керівник СТОВ «Батьківщина», — я завжди навколо себе гуртував народ. Так було в школі, так було в інституті, де навчався, так сталось і в господарстві, в яке прийшов п’ятнадцять років тому. Лідерство серед людей дозволяло мені не просто втішати свої амбіції чи легше вирішувати особисті питання, а й організовувати значимі спільні справи. Тож у невеличкому селі Калюжинцях нам вдалось створити потужне сільгосппідприємство, до якого приєднались громади більш як десяти населених пунктів Срібнянського і Талалаївського районів. Долаючи всі труднощі, пов’язані з недосконалістю податкової системи, правоохоронних органів, ми сформували дружний, працездатний колектив і разом, всією командою, щороку досягаємо поставленої мети.

За один день він встигає побувати в Чернігові і Києві, об’їхати не одне поле, побувати на вранішньому чи вечірньому доїнні, переговорити з десятками партнерів, постачальників у телефонному режимі — мобільний практично не вмовкає. 

Докопається до суті проблеми — і робить свої виважені висновки. Щоб на власні очі побачити новітні досягнення техніки, ознайомитись на практиці з передовою технологією вирощування зернових чи ведення тваринництва — ладен мчати в будь-який кінець України, летіти на інший континент.

Справ справді вдосталь. Керівник гордий тим, що в Савинцях, Лебединцях, Довгалівці, Горобіївці, Калюжинцях та Дігтярях працюють тваринницькі ферми сучасного типу. Загалом у тваринницьких приміщеннях утримуються 855 корів. Завдяки фермам у населених пунктах є робочі місця, гідний заробіток. Нині господарство має вже статус племінного заводу.

— Надої сягнули понад 6 тисяч кілограмів від корови на рік, — повідомив О. Дмитренко. — Досягли такого результату завдяки племінній роботі. Відбираємо теличок від кращих тварин і вирощуємо з них високопродуктивних корів. Голштини не менш як півтонни важать. А є — й до 800 кілограмів дотягують. Через молокопровід свіжонадоєне молоко подається в холодильники, там охолоджується і молоковозами відправляється на завод.

Олег Миколайович твердо стоїть на тому, щоб і далі розвивати тваринницьку галузь, причому на основі новітніх технологій. А ще мріє створити замкнений цикл — з повною переробкою продукції на місці. Це й постійні робочі місця для селян, і значна економічна вигода.

У 2014 році СТОВ «Батьківщина» зібрало п’ятнадцятий урожай, результативність якого вважається найвищою за всі роки діяльності підприємства: пшениці взяли по 50 центнерів на круг, кукурудзи сьогодні збирають по 100—110 центнерів з гектара.

Багато клопотів в Олега Миколайовича займає й вирішення соціальних питань.

З року в рік збільшуються виплати власникам земельних паїв, які здали цьому товариству в оренду землю, і в 2014 році ця цифра становить 7 відсотків. У кожному населеному пункті, де працюють люди, товариство відкрило їдальні чи пристосовані харчоблоки, де всі працівники мають змогу безоплатно харчуватись тричі на день — і доярки, і механізатори та шофери, і будівельники. Тим, хто працює в полі, сніданки, обіди та вечері доставляють безпосередньо на «робоче місце».

Половина прибутку — на соціальні програми

Депутат обласної ради Олег Дмитренко у своїх виробничих справах дотримується досить чіткого принципу: 50 на 50, тобто половину прибутку витрачає на розвиток сільгосппідприємства, а іншу половину — на соціальні програми.

Скажімо, у Калюжинцях усім пайовикам безоплатно газифіковано оселі, надано велику допомогу в прокладанні водогону. За рахунок підприємства реалізується ціла низка соціально значущих програм: газифікація, водопостачання, прокладання доріг з бетону власного виробництва, ремонт шляхових мереж, освітлення вулиць, облаштування прилеглих територій, розчищення ставків тощо. Під особистою опікою Олега Миколайовича — заклади бюджетної сфери: ремонт будівель, посилення режиму енергозбереження — заміна вікон на металопластикові, реконструкція котелень та систем опалення, комп’ютеризація, оснащення спецтехнікою, медикаментозне забезпечення, реалізація науково-просвітницьких, культурно-мистецьких, духовних проектів.

Олег Дмитренко має великі плани на найближче майбутнє.

— У Прилуках посприяю закінченню будівництва другого корпусу гімназії №1 та завершимо довгобуд — п’ятиповерховий житловий будинок на «Бамі», — зазначає він. — У Бобровиці буде оснащена медичним обладнанням для новонароджених вартістю близько мільйона гривень лікарня, перекриємо повністю дах районного будинку культури, замінимо також центральну водонапірну башту міста, яка наразі в аварійному стані. У Рудьківці Бобровицького району добудуємо школу. В Лемешах Козелецького району замінимо на значно ефективніші старі газові котли в школі, що дасть змогу вдвічі зменшити витрати газу — з 600 тисяч гривень до 300 тисяч. Надалі плануємо оснастити цю котельню сучасними твердопаливними котлами, щоб взагалі відмовитись від дорогого газу. В Козелецькому районі в переважній більшості шкіл замінимо вікна на енергозберігаючі — всього близько 280 штук. До речі, в забезпеченні енергозбереження буде надана допомога школам в усіх районах — це й ремонт та реконструкція котелень, і ремонт тепломереж. У Прилуцькому центрі творчості для дітей та юнацтва, до речі, ми вже замінили котел на енергозберігаючий. У Прилуцькому районі розробляється програма ремонту проблемних доріг. Ремонтуватимуться дороги і в інших районах округу. Ці пропозиції я підготував для розгляду в Києві. А які дороги ми робимо самі, маючи власний бетонозавод, прилучани, наприклад, можуть пересвідчитись, проїхавши вулицею Паризької комуни — там ми поклали кілька років тому 1,1 кілометра бетонки.

Реалії треба змінювати!

Керівник великого агропідприємства стурбований нинішніми реаліями в Україні і вважає, що їх треба кардинально змінювати.

— Спостерігаючи за роботою Верховної Ради в останні десять років, розумію, що так далі тривати не може, — каже він. — Попереднє керівництво держави завело Україну в глухий кут, з якого не було виходу. Після Революції гідності, яку розпочали наші діти — студенти, котрі прагли європейського вибору, демократичних засад і принципів життя, стало зрозуміло, що повернення до старого режиму не буде. Люди хочуть самореалізовуватись, достойної заробітної плати, відкритих, щирих контактів з владою і її підконтрольності громадам, змін на краще. Після президентських виборів, коли глава держави був обраний у першому ж турі, впевненість у тому, що наш народ зможе забезпечити життєвість європейських цінностей, тільки зміцнилась. Всі ми думали, що процеси оновлення країни швидко розпочнуться. Але Верховна Рада виявилась не здатною до радикальних перетворень, навпаки, стала прикриттям для п’ятої колони — прибічників держави, яка розпочала неоголошену війну проти нашої країни. Верховна Рада не проголосувала за проведення дочасних чесних виборів за відкритими партійними списками. І сьогодні понад 200 мажоритарних округів — це ніша для тих, хто чотири роки покривав злочинні діяння Януковича і його ближнього оточення, голосував за закони від 16 січня. І завдання демократичних сил — не допустити появи старих облич у новій Верховній Раді та нових облич під старими, антинародними прапорами і гаслами. Зараз Президенту треба підставити плече, щоб швидше закінчити війну, подолати корупцію, що роз’їдає країну, підняти економіку і провести необхідні реформи, створити умови, аби не було бідності та безробіття.

Що ж, таким особистостям, як О. Дмитренко, не лише під силу реально оцінювати ситуацію в Україні, а й насамперед позитивно впливати на процеси державного реформування в країні, змінювати життя на краще, добиватися істотних зрушень у регіоні. Слід сподіватися, що перспективний та енергійний керівник не зупиниться на досягнутому і незабаром він та його «Батьківщина» порадують Чернігівщину новими успіхами та досягненнями.

Фото Віктора КРИВОРУЧКА.

Із досьє «Голосу України»

Олег Дмитренко (на знімку) народився 17 жовтня 1973 року в смт Варва Чернігівської області в селянській родині. Здобув фах історика в Чернігівському педінституті. У 27 років очолив СТОВ «Батьківщина». За багаторічну сумлінну працю нагороджений медаллю «За працю і звитягу». Депутат Чернігівської обласної ради. Позафракційний. З дружиною виховують двох доньок — студентку Діану та четвертокласницю Ілону.

До речі

Рівень середньої зарплатні у «Батьківщині» сягає п’яти тисяч гривень та ще й з повним соціальним пакетом.

Олег Дмитренко з колективом ферми СТОВ «Батьківщина».