В Україні розпочинаються офіційні заходи з нагоди двадцять п’ятої річниці Чорнобильської катастрофи. Перші особи майже п’ятдесяти країн світу та представники найвпливовіших міжнародних організацій на кілька днів з’їдуться до Києва, щоб на найвищому рівні обговорити досвід, набутий людством від часу аварії на ЧАЕС. Уже сьогодні в Українському домі відбудуться Київський саміт з безпечного та інноваційного використання атомної енергії і Чорнобильська донорська конференція у партнерстві з Групою Восьми. «Україна розраховує, що на конференції зі збору коштів на чорнобильські проекти буде покрита більша частина дефіциту, необхідного для спорудження нового конфайнменту та сховища відпрацьованого ядерного палива», — повідомляє прес-служба Міністерства надзвичайних ситуацій. Зробити свій внесок мають намір країни Великої вісімки, Єврокомісія та інші вкладники. Зокрема, як передає УНІАН з посиланням на радіо Praha, 2,6 млн. євро на будівництво нового захисного саркофага планує виділити Чехія.

 

За попередньою інформацією, додатково 100 мільйонів євро на чорнобильські проекти збирається виділити Єврокомісія. Не виключає можливості надання додаткових коштів і уряд Німеччини, але тільки за умови оптимального їх використання і більшої прозорості щодо інформації, яку надають країнам-донорам. Та остаточні суми стануть відомі лише під час Донорської конференції. Свій внесок, до речі, має зробити і Україна. Нагадаємо, кількома днями раніше, міністр МНС Віктор Балога порахував, що дефіцит чорнобильських фондів нині складає 740 млн. євро.

З 20 по 22 квітня у Києві відбудеться міжнародна конференція високого рівня «Двадцять п’ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього». Її мета — узагальнити досвід подолання наслідків аварії на ЧАЕС та ефективно його використовуватимуть для підвищення ядерної та радіаційної безпеки у всьому світі. Обговорюватимуть ці питання перші особи світу. Зокрема, очікується участь Генерального секретаря Ради Європи, генерального секретаря ООН, глави Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), голови Єврокомісії і голови Європейського банку реконструкції та розвитку. Також до Києва цими днями мають завітати президенти Польщі, Казахстану, Хорватії, Швейцарії, Угорщини та ін. Низку країн представлятимуть прем’єр-міністри, віце-прем’єри, голови парламентів та інші посадові особи.

Та поки до України з’їжджаються іноземні делегати, щоб поговорити про глобальне, наші співгромадяни, колишні ліквідатори аварії на ЧАЕС, вимушені розв’язувати локальні проблеми: мітингами та протестами виборювати свої права. Цієї неділі колона чорнобильців пройшлася центральними вулицями столиці з вимогами до влади почути їх та повернути і не скорочувати соціальні пільги та пенсії (на знімку). Організатори акції говорять: вони вимагали, вимагають і будуть вимагати від влади виконання таких умов. Перша — відкликати законопроект «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду», який буцімто фактично позбавить їх усіх пільг. Друга — прийняти Загальнодержавну цільову соціальну програму ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. І найважливіше — покращити медичне, житлове та пенсійне забезпечення «чорнобильців».