Громада прикордонного села Удрицьк Дубровицького району та її сільський голова Федір Хлебович довели: навіть за теперішніх фінансових проблем і законодавчих прогалин місцеве самоврядування в Україні може бути дієвим та ефективним.
Попри те, що розміщений Удрицьк у досить-таки глибокому Поліссі майже за сорок кілометрів від райцентру і майже на кордоні з Білоруссю, назвати тихоплинним тамтешнє життя аж ніяк не випадає. Та ж таки межа з сусідньою державою, існування залізничної станції, митниці та прикордонного посту неабияк пожвавлюють буття. Позитивні зміни в Удрицьку помітні мало не на кожному кроці, у чому заслуга місцевої громади та сільського голови Федора Хлебовича (на знімку). Якщо вже за щось беруться, то обов’язково завершують усе з успіхом. Стосується це, зокрема, участі у різноманітних міжнародних грантових програмах.
— Для сільських громад це реальний шанс вирішити проблеми у соціальній сфері, залучити додаткові кошти. Тож, коли у 2006 році з’явилася можливість взяти участь у проекті Чорнобильської програми відродження та розвитку, я вхопився за неї без вагань, — розповідає Федір Хлебович. — Звичайно, людей довелося переконувати, бо й вони мали внести свою матеріальну лепту, але, як і сподівався, односельці до ідеї поставилися з розумінням. Адже йшлося про поліпшення матеріально-технічної бази молодіжного центру в Удрицьку. Пізніше взяли участь у ще одному проекті — належно облаштувати дитсадок у цьому ж селі (до Удрицької сільради з населенням понад півтори тисячі людей, крім Удрицька, належать села Смородськ та Хочин. — Авт.).
Коли громада побачила перші результати своїх зусиль щодо втілення згаданих проектів, вирішила активніше працювати у цьому напрямі. Для цього у кожному з сіл було створено громадські організації «Дружба», «Джерело», «Веселка», а у 2007-му вирішили об’єднатися та створити сільську асоціацію з простою, але промовистою назвою «Перспектива». Це, каже Федір Хлебович, дає об’єднанню громадян ширші повноваження, а отже, і можливості ефективно долучатися до вирішення місцевих соціально-економічних проблем. Подібна організація з’явилася першою в районі, вона, як і годиться, має свій рахунок у банку, статут, печатку та правління.
— Одним із наступних кроків стала участь у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», що фінансується ЄС та ПРООН, — продовжує сільський голова. — Завдяки йому змогли реалізувати низку енергозберігаючих заходів у школі в Удрицьку, а зовсім нещодавно завершили реконструкцію мережі вуличного освітлення у Смородську, на що пішло понад 143 тисяч гривень (грантові кошти та кошти громади).
Якщо ж не вдається залучити іноземні кошти для вирішення тієї чи іншої соціальної проблеми, удрицька громада руки теж не опускає. Так сталося, зокрема, коли вирішили навести лад у дитсадку в Смородську. У конкурсі на одержання гранта тоді не перемогли, однак заплановане реалізували. Принцип майже аналогічний — громада, сільська, районна влада, а також спонсорська допомога. До речі, головним меценатом і благодійником в Удрицьку є СПП «Україна», яке очолює В’ячеслав Стребулевич. Це сільськогосподарське підприємство не лише успішно працює в теперішніх складних умовах на аграрному ринку, є основним роботодавцем і бюджетонаповнювачем, а й долучається до вирішення всіх без винятку місцевих проблем, дбає про соціально незахищених громадян.
Загалом перелічувати хороші починання удрицької громади можна безкінечно. Те, що там не сидять склавши руки, видно з того, наскільки охайний вигляд мають села. Воно й не дивно: Удрицька сільрада першою у Дубровицькому районі прийняла власні правила благоустрою.
— Ці правила прості, але дієві, — каже Федір Хлебович. — Там чітко виписано, хто, чим і на якій території має займатися. В основі — дуже простий принцип: кожен господар відповідає за порядок на ділянці від початку свого паркану до сусіднього і до середини дороги. З протилежного боку вулиці — аналогічно.
Світлана ТУБІНА, Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.

Фото Світлани ТУБІНОЇ.