На Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування з Дніпропетровщини надходить найбільше пропозицій.
— За кількістю поданих проектів ми вдвічі випередили Миколаївську область, яка посіла друге місце, — прокоментував ситуацію голова обласної ради Євген Удод.
Таку активність посадовець пояснює дією регіональної програми розвитку місцевого самоврядування. Її реалізація вселила надію у депутатів місцевих рад на реальні зміни в житті територіальних громад. Обласна рада надає органам самоврядування необхідну методичну допомогу, підтримує кожну ініціативу, спрямовану на вирішення проблемних питань територій.
Цього року з п’яти проектів, поданих на всеукраїнський конкурс місцевими радами Павлоградського району, три стали переможцями. Це, зокрема, районна рада з проектом удосконалення медичного обслуговування населення, та Булахівська і Богуславська сільради, які отримали можливість відремонтувати місцеві краєзнавчі музеї. З чотирьох проектів, що надійшли з П’ятихатського району, перемогли проекти Саївської та Саксаганської сільрад, спрямовані на відродження сільських клубів. У числі переможців й обласна рада, яка тепер має можливість створити районні інформаційно-ресурсні центри надання електронних адміністративних послуг.
Ґранти всеукраїнського конкурсу також отримають Дніпропетровська, Криворізька та Марганецька міські ради, Межівська районна, Ляшківська сільська з Царичанського району, Чернявщинська з Юр’ївського, Новоіванівська з Нікопольського та Зеленогайська з Васильківського районів, повідомили у відділі з питань зв’язків з громадськістю та пресою обласної ради. За допомогою співфінансування з державного та місцевих бюджетів територіальні громади встановлюють вуличне освітлення, ремонтують ФАПи, дитячі садки, відроджують стадіони.
Урахувавши таку активність у всеукраїнському конкурсі й велику кількість порушуваних проблем, облрада започаткувала свій — обласний — конкурс проектів та програм, який проводиться вже четвертий рік. Традиційно його підсумки оголошують до Дня місцевого самоврядування.