В останні дні на Дніпропетровщині керівники різних державних і комунальних структур одночасно заговорили про можливість активних терористичних дій на території регіону. Одразу почастішали повідомлення силовиків про затримання озброєних людей, вилучення зброї й вибухівки. У заявах чиновників дедалі частіше звучать слова «паніка», «артобстріл» і заклики запасатися продуктами, водою й медикаментами.

Минулими вихідними Дніпропетровськ відзначив свій 238-й день народження. На відміну від попередніх, нинішнє свято планували й організовували самі городяни, які вирішили зробити акцент на рекордах і благодійності. Так, за участі 15 танцюристів було виконано наймасовіший гопак (на знімку вгорі). Майстри петриківки розписали шоколадку заввишки понад два метри і завширшки понад метр.

На міській набережній співробітники штабу національного захисту встановили металеву конструкцію, яка зображала тризуб і гільйотини, а назвали її «стелою люстрації». У такий спосіб організатори вирішили нагадати кожному чиновникові про відповідальність перед українським народом і про те, що люстрація в Україні неминуча. По всьому місту було організовано акції зі збору коштів на підтримку війська і допомогу пораненим. 

Концерт українських музикантів був також благодійним. Традиційного феєрверка вирішили не організовувати: віднедавна використання піротехніки в місті заборонене.

Справді, не можна сказати, що свято цього року було радісне й безтурботне. І заборона на феєрверки — далеко не єдине свідчення того, що жителям регіону намагаються навіяти такий собі «напіввоєнний» стан. Так, у передсвяткові дні різні держструктури розпочали масований «злив» інформації, що налаштовує людей на такий лад.

Сховища захистять два мільйони жителів

Наприклад, начальник Головного управління Держсанепідемслужби в області Андрій Кондратьєв розповів, що на території області налічується понад 1700 бомбосховищ, більше дев’ятисот сховищ, майже вісімсот протирадіаційних укриттів, двісті тисяч найпростіших укриттів, які вміщають понад два мільйони осіб. За його словами, протягом тривалого часу контроль над такими об’єктами було втрачено, і вони перебувають у жахливому стані. Більшість із них змінювали власників, були зняті з балансу, закинуті або просто зруйновані. Чиновник пообіцяв провести лабораторні дослідження мікроклімату, вентиляційної системи, водопроводів, систем освітлення, щоб створити комфортні й безпечні умови.

— На сьогодні мешканці будинків і волонтери намагаються відкрити, почистити, навести лад у цих приміщеннях, принести матраци, воду, харчові продукти, — заявив він. — Але цього недостатньо, якщо виникне необхідність там перебувати певній кількості людей протягом деякого часу.

Про те, що майже половина всіх захисних споруд, які перебувають на території промислових об’єктів, шкіл і медзакладів, готові до використання за призначенням, стверджують і в управління цивільного захисту облдержадміністрації. На раді оборони області поставлено завдання керівникам підприємств, органам місцевого самоврядування про приведення захисних споруд до належного стану. Зокрема, доручено створити дводенний запас води й харчових продуктів.

— Зазвичай в екстрених ситуаціях населення ховається у найпростіших укриттях. Це напівпідвальні й підвальні приміщення у житлових будинках, підземні переходи, метрополітен, — зазначив начальник управління Сергій Коваленко. — Нині у всіх містах і селищах залучають волонтерські організації для того, щоб упорядковувати такі споруди.

Рятуйтеся, де доведеться

В управлінні навіть створили листівку, в якій вказані найбільш імовірна мета атак терористів і типи їхнього озброєння. Мирних жителів закликають бути пильними й звертати увагу на залишені валізи, сумки, пакети, парасолі, не оминати увагою ділянки свіжоскопаної землі, свіжопоштукатурених чи свіжопофарбованих стін будинків, не приймати від сторонніх осіб подарунків, квітів, поштових посилок. Пасажирам громадського транспорту радять не погоджуватися на пропозиції супроводжувати речі невідомої особи — в тому числі провідників, стюардів, контролерів. Людям розповідають, що необхідно робити при виявленні підозрілих предметів, а також... у разі вибуху в їхній чи сусідній квартирі, а також при пораненні.

В управлінні з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення Дніпропетровської міськради налаштовують городян на наближення воєнних дій.

— Якщо надзвичайна ситуація, наприклад артобстріл, заскочила вас посеред вулиці — треба відразу ховатися в підвали, підземні парковки, переходи, метро тощо, — радить начальник управління Сергій Гайдук. — Якщо ж таких укриттів немає поблизу — захистити від осколків можуть виступи бордюрів, бетонні споруди, землянки тощо.

Чиновник не рекомендує бігти вулицею або ховатися під деревами: коли снаряд влучає в крону дерева, радіус його враження значно більший.

«У разі якщо під час обстрілу людина перебуває в будинку й у неї немає можливості дістатися до підвалу, необхідно закритися в глухій кімнаті — найчастіше це туалет або ванна, якщо ж це неможливо, треба лягти під вікно, щоб не зачепили осколки битого скла», — радять городянам.

Людям наполегливо рекомендують запастися щонайменше дводенним запасом води й продуктів, які не псуються, укомплектувати аптечку невідкладної допомоги антибіотиками широкого спектра дії, кровоспинними препаратами, бинтами, знеболювальними ліками тощо.

— В одному легко доступному місці варто тримати документи й гроші, — каже Сергій Гайдук. — Щоб у паніці не гаяти часу на пошуки необхідного.

Евакуація неможлива

Про можливість ведення воєнних дій на території регіону раптом заговорили не тільки держчиновники, а й місцеві політологи. Так, Віктор Пащенко, розмірковуючи над темою початку партизанської війни, зазначає: «Якщо продемонструвати російським військам, що це ворожа територія, що їх не зустрічатимуть тут із хлібом-сіллю й прапорами, то вторгнення не буде. Нам потрібно показати, що нашу область не можна визволити, її потрібно тільки завоювати».

— За загальної чисельності Дніпропетровської області реалізувати тут евакуаційні заходи важко. Евакуювати всіх нереально, — вважає він. — Тому буде мобілізовано громадськість і підготовлено народну дружину. Вже відкрито курси снайперів, здійснюється злагодження людей, щоб знати, що робити у разі небезпеки. Все це для того, щоб показати, що область готова відбити агресію.

Отже, слова «паніка», «артобстріл», заклики робити запаси вже відкрито звучать не тільки з вуст держчиновників. І відбувається це на тлі постійних повідомлень правоохоронних органів про затримання на території Дніпропетровщини терористів, сепаратистів, бойовиків і проросійських агітаторів. Такі заяви із вказівкою вилучених у затриманих озброєння, вибухівки й агітаційних матеріалів звучать чи не щодня. Водночас інформації про те, що затримані зловмисники потрапили на лаву підсудних, чомусь немає. Втім, як і реакції перших осіб регіону на, можливо, штучне нагнітання обстановки.

Дніпропетровська область.

Навіть під час свята люди змушені думати про безпеку.

 

Фото надані автором.