Природоохоронці, які пильнують води нижнього Дніпра, Приазов’я і Північного Причорномор’я, б’ють на сполох: найближчим часом можуть щезнути найцінніші породи риб — осетрові.
Винахідливі браконьєри почали застосовувати новітні технології. Уперше з таким «ноу-хау» херсонські інспектори Держрибохорони зіткнулися цього року.
— У районі курортного селища Залізний Порт Голопристанського району нашу увагу привернули два «рибалки», які аж надто часто виходили у море, — розповіли інспектори управління Херсондержрибохорони Андрій Боб і Григорій Базенко. — Оперативна група перехопила їх човен на шляху до берега. Але він виявився... порожній: ні риби, ні снастей. Невже помилилися?
Правоохоронці вирішили ретельно обстежити частину берега, звідки катер «рибалок» виходить у море. І... виявили кукан, а на кукані — трофей: дві севрюги, сім білуг, шістнадцять російських осетрів... Загальна вага улову — 138 кілограмів. Загальний збиток — 17 тисяч 580 гривень!
— Браконьєри навчилися «запам’ятовувати» місця встановлених знарядь лову в акваторії моря за допомогою навігаційних приладів, — обурюється Григорій Базенко. — Заклали сітку, вичекали час, витрусили улов. Кукани з рибою на берег доставляють не одразу. Їх ненадовго залишають у прибережній воді на якорях, чекаючи сприятливого моменту... Сучасні браконьєри знають море не гірше за дипломованих іхтіологів.
Очевидно, непогано вони знають і нині чинні закони, які не надто й жорстко карають браконьєрів.
Херсонська область.