Державна інспекція з контролю за цінами в Миколаївській області перевірила цінову політику 168 суб’єктів господарювання й дійшла сумного висновку — 154 із них (91,7 відсотка) порушують цінову дисципліну. Тобто практично всі.
Перевірки показали: найпоширеніший вид порушення — завищення рівня гранично припустимої торговельної надбавки. На молоко, приміром, торговельна накрутка зросла до 44 відсотків, на масло вершкове — майже до 63, на соняшникову олію — до 68,4 відсотка. Торговельні надбавки на варену ковбасу підскочили майже вдвічі, на крупи — майже втричі, на сметану — до 72,6 відсотка, на хлібобулочні вироби — від 15,4 до 88,7 відсотка. Навіть на хліб масових сортів піднялася торговельна надбавка — від 14,5 до 16,7 відсотка замість припустимих десяти.
Суб’єкти господарювання, що спеціалізуються на торгівлі продукцією громадського харчування в загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, збільшили націнку на сировину для приготування продуктів власного виробництва від 51 до 489 відсотків замість припустимих 50 відсотків. Майже в шість разів підвищили надбавку на закупівельні товари замість установленого максимуму — 15 відсотків від ціни придбання.
На порушення вимог Мін-   економіки про декларування оптових цін на продовольчі товари державного регулювання в суб’єктів господарювання не було декларацій виробників. Як з’ясувалося, накрутки встановлювали «на око». Так, замість припустимих 25 відсотків від оптової ціни виробника дитячого харчування (митної вартості) накручували до 74,6 відсотка.
Згідно з розпорядженням голови ОДА, відповідно до постанови Кабміну, визначено чіткий перелік соціально значущих товарів, на які виробники мають право самостійно підвищувати ціну до одного відсотка протягом місяця. Усе, що вище відсоткового показника, має бути погоджено з держінспекцією з контролю за цінами, внесено в декларацію й представлено на розгляд облдержадміністрації разом із резолюцією інспекторів.
За надмірні апетити теж доводиться платити. До 138 суб’єктів господарювання, котрі порушили цінову дисципліну, держцінінспекція застосувала санкції на суму 1 017 968 гривень. Майже сто посадових осіб зазнали адміністративного покарання, попереджено обрахування споживачів на суму 373 тисячі гривень.
Що почім у торговельній мережі Миколаєва:
 борошно (кг) — 3,12 грн.;
гречана крупа (кг) — 12,08 грн.;
птиця (кг) — 18,34 грн.;
цукор (кг) — 8,59 грн.;
яловичина (кг) — 31,45 грн.;
свинина (кг) — 36,18 грн.;
молоко (1 літр) — 5,39 грн.;
олія соняшникова (1 літр) — 10,71 грн.