Бюджетні кошти першого півріччя, призначені для розвитку й утримання в країні шляхів загального користування, Державна автодорожня служба витратила неефективно, з порушеннями нормативних актів. Такого висновку дійшла Рахункова палата України.
Законом про держбюджет на розвиток, утримання, реконструкцію та капітальний ремонт автодоріг загального користування, задіяних у рамках проведення в Україні фінальної частини футбольного чемпіонату Європи-2012, передбачено витратити в нинішньому році 9 мільярдів 255 мільйонів гривень. На початок липня зі спеціального фонду, що формується за рахунок акцизних зборів на транспорт і нафтопродукти, ввізних податків і плати за проїзд по автошляхах, до казни Державної автодорожньої служби надійшло майже чотири мільярди гривень (3 млрд. 908,1 млн.). Із них 3 мільярди 284,7 мільйона гривень пішло на погашення зобов’язань за раніше отриманими кредитами, а частина — на утримання доріг і розвиток шляхової мережі.
Низьку ефективність господарського використання величезних коштів показав аудит на прикладі Миколаївської та Херсонської областей: недотримання будівельних норм і правил визначення вартості виконаних робіт, прорахунки в підготовці й затвердженні проектно-кошторисної документації, інші порушення. Зокрема, роботи з реконструкції і капітального ремонту доріг виконано неякісно, з відхиленням від проектних показників, без дотримання вимог стосовно складу асфальтобетонних матеріалів. На реконструкцію ділянки автомобільної дороги Н-14 Олександрівка—Кіровоград—Миколаїв витрачено понад 34 мільйони гривень. На момент проведення аудиту дорога експлуатувалася трохи більше року: асфальтобетонне покриття облізло, уздовж і поперек тріщини, пролами. Служба автомобільних доріг у Миколаївській області безпідставно виплатила підрядним організаціям 0,3 мільйона гривень. Виявлено випадки завищення цін на матеріали, машино-години, фактичні обсяги виконаних робіт.
Водночас, зазначає Рахункова палата України, служби автомобільних доріг Миколаївської і Херсонської областей, маючи значну кількість об’єктів незавершеного будівництва з готовністю більш як 70 відсотків, витратили 14,7 мільйона гривень на проектно-дослідні роботи під нові об’єкти будівництва.