П’ять партій проходять у новий парламент Киргизстану за підсумками голосування, що відбулося в республіці. Головним сюрпризом виборів, уже визнаних спостерігачами з СНД чесними і демократичними, стало лідерство «Ата-Журт», що симпатизує скинутому президентові Курманбеку Бакієву. За даними ЦВК республіки, за неї проголосували 8,6 відсотка виборців.

На частки відсотка від лідера відстала проурядова Соціал-демократична партія (СДПК), за якою з розривом майже в

1 відсоток йде «Ар-Намис» Фелікса Кулова й «Республіка» екс-віце-прем’єра Омурбека Бабанова. Завершує п’ятірку переможців «Ата-Мекен» колишнього першого заступника глави тимчасового уряду, одного з авторів останньої конституції Омурбека Текебаева, якій ще днями соціологи обіцяли перше місце.

Підсумки виборів і лише другий результат СДПК фактично позбавляють суперників приводу сумніватися в чесності голосування. «У містах і селах киргизстанці могли без тиску, диктатури, усілякої «каруселі», махінацій проголосувати за ті партії, які вони вважають найсильнішими. Сьогодні відбулися вільні, демократичні, відкриті вибори. Таких виборів ми з вами справді не знали за останні два десятиліття», — заявила у зв’язку з цим президент перехідного періоду Роза Отунбаєва.

Експерти гадають, що в майбутньому парламенті можливі три варіанти коаліції. Єдиним фронтом можуть виступити СДПК, «Ар-Намис» і «Республіка». Також, можливо, створять коаліцію СДПК, «Ата-Мекен» і «Республіка». Не можна списувати з рахунків, що партія «Ата-Журт», як лідер перегонів, забажає об’єднатися з «Республікою». До них приєднається й «Ар-Намис».

Отже, в руках п’яти партій опинилася подальша доля Киргизстану, перетвореного, відповідно до нової конституції, на парламентську республіку.