Лауреатом Нобелівської премії миру за 2010 рік став китайський дисидент Лю Сяобо, котрий нині перебуває у в’язниці, передає Reuters.
Премія присуджена Лю Сяобо за «тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї», оголосив у п’ятницю в Осло Норвезький нобелівський комітет. Борець за демократичні свободи відбуває зараз 11-річний строк за діяльність, спрямовану на «повалення соціалістичного ладу».
Міністерство закордонних справ Китаю заявило у п’ятницю, що вручення Нобелівської премії Лю Сяобо значно зіпсує відносини між Китаєм і Норвегією.
Влада КНР ще місяць тому закликала Нобелівський комітет не присуджувати Премію миру китайському дисидентові. Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що його нагородження суперечить нобелівським принципам, повідомляє Бі-бі-сі.
Водночас понад сто китайських учених, юристів і громадських діячів закликали удостоїти дисидента Нобелівської премії миру.
Широкий резонанс мало присудження премії в галузі медицини, яку одержав всесвітньо відомий британський учений Роберт Едвардс. Завдяки його дослідженням у 1978 році народилася перша дитина, зачата у пробірці. І хоча це рішення спричинило неоднозначну реакцію представників різних релігійних конфесій, технологія екстракорпорального запліднення є великим відкриттям для багатьох пар, не здатних з якихось причин мати власних дітей.
За наукові відкриття у фізиці нобелівськими лауреатами цього року стали два вихідці з Росії — Костянтин Новосьолов та Андрій (Андре) Гейм. Обидва вчені працюють в Університеті Манчестера.
Нобелівська премія з хімії присуджена вченим із США та Японії: американцеві Річарду Хеку та японцям Еіті Негісі та Акірі Судзукі.
Нобелівським лауреатом в галузі літератури за 2010 рік став перуанський прозаїк Маріо Варгас Льоса.
Завершиться Нобелівський тиждень 11 жовтня. Цього дня стане відоме ім’я лауреата премії в галузі економіки.