Україна і Франція стали ще більше схожі після того, як 1 жовтня наша держава наблизилася до такої ж форми правління, як у Франції. Про це Президент України Віктор Янукович заявив під час зустрічі з Президентом Франції Ніколя Саркозі в Парижі. «Вважайте, що ми друзі» — такими словами Ніколя Саркозі розпочав зустріч з українським Президентом, підкресливши, що «як друзі, французи готові підтримати вас у всіх ваших пріоритетних напрямах».
Президенти відразу заговорили про конкретику в активізації двосторонніх відносин, про зняття бар’єрів у торгівлі та шляхи зміцнення енергетичної безпеки.
Президенти України та Франції обговорювали і таку популярну нині в Європі ідею Ніколя Саркозі, як створення єдиного безпекового й економічного простору між ЄС та Росією. Президент Франції цікавився, чи бачить Україна інтерес у приєднанні до цієї ідеї, і яке місце бачив би Президент Янукович у цьому єдиному просторі. В інтерв’ю впливовій французькій газеті «Фігаро», яке з’явилося під час візиту Президента України до Франції, Віктор Янукович наголосив, що «коли створювати подібне співтовариство, то обійти Україну буде складно».
Під час зустрічі Президент України також запросив свого французького колегу наступного року взяти участь у міжнародній конференції, приуроченій до 25-річчя Чорнобильської трагедії. Як відомо, Україна виступила з ініціативою проведення цієї конференції під егідою ООН.
Крім того, перебуваючи у Франції, Президент України зробив низку резонансних заяв. Зокрема, під час виступу у Французькому інституті міжнародних відносин він наголосив, що прагне участі України у створенні європейської системи колективної безпеки. «Рішення, що Україна є позаблоковою країною, окреслило формат участі України в створенні європейської системи безпеки. Ми пропонуємо активну участь України в цьому процесі», — сказав Віктор Янукович. «На зустрічі з Президентом Саркозі, у французькому парламенті я підкреслив, що місце таких позаблокових країн, як Україна, в цій системі має бути знайдене», — додав Президент України.
Також він запевнив, що реприватизації «Криворіжсталі» не буде і питання про розрив угоди з компанією «АрселорМіттал», яка придбала цей комбінат, не порушуватиметься, передає УНІАН.
Віктор Янукович під час візиту до Франції.
 
Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).