Угорщина звернулася до Євросоюзу по допомогу в подоланні наслідків екологічної катастрофи. Аварія на алюмінієвому заводі в буквальному значенні вилилася в загальноєвропейську проблему. Комісар Євросоюзу з екології Янеш Поточник уже пообіцяв надати необхідну допомогу потерпілим районам.

Він зазначив, що керівництво ЄС перебуває в постійному контакті з угорським урядом і бачить, що влада країни справді докладає всіх зусиль, щоб упоратися з наслідками катастрофи. «Для мене найголовніше — це надання допомоги людям, які постраждали або залишилися без домівки», — додав Поточник. У результаті аварії 4 особи загинули, 140 одержали травми та хімічні опіки, з них 40 перебувають у тяжкому стані. Близько 7 тисяч чоловік доведеться відселяти із забруднених територій.

Тим часом отруйні речовини вже досягли Дунаю, знищивши на своєму шляху всю рибу в його правій притоці — річці Марцаль. Хімікати рухаються уздовж водного словацько-угорського кордону, нижче за течією — Будапешт, далі — Хорватія, Сербія, Румунія.

Нині угорські екстрені служби скидають у забруднені водойми тонни вапна й кислоти, щоб нейтралізувати луг. Фахівці розходяться в оцінках, наскільки серйозно може бути отруєний Дунай. За деякими прогнозами, рівень pH у межах Будапешта не має сягнути небезпечних позначок.

Тим часом сільгоспугіддя, залиті червоною рідиною заводського шламу, можуть стати забороненою зоною на десятки років. Ґрунт увібрав цілий букет хімічних отрут — миш’як, ртуть і сполуки інших важких металів, передає НТВ.