Завтра минає півроку від трагічної загибелі в результаті авіакатастрофи президента Польщі Леха Качинського і 95 супроводжуючих його осіб —представників політичного, громадського та церковного істеблішменту країни. 10-го дня кожного місяця після катастрофи поляки вшановують пам’ять загиблих. Але завтрашній день стане особливим для більш як 170 членів родин, котрі збираються завершити перерваний політ своїх близьких і помолитися за упокій їхніх душ на летовищі.
Проте, за наполяганням міноборони, з огляду на питання безпеки два пасажирські літаки «Ембраєр» та «Боїнг» приземляться не під Смоленськом, а у Вітебську. Звідси автобусами учасників «прощі» перевезуть до місця трагедії. Прочан супроводжуватимуть чотири лікарі, чотири священики різних віросповідань та два психіатри, бо, за словами однієї з ініціаторок поїздки Еви Коморовської (дружини загиблого віце-міністра оборони Станіслава Коморовського), «часом доброго слова замало, потрібні ліки». Після пережитого не всі психологічно готові летіти: п’ятеро осіб вирішили добиратися до Смоленська поїздом, тому їхня подорож уже розпочалася.
Сьогодні учасники «прощі» мають прийняти рішення щодо символічного хреста пам’яті жертвам смоленської катастрофи. Його в дні національного трауру в квітні біля входу на подвір’я президентського палацу встановили польські скаути як символ єднання нації. Проте згодом деякі політики, з метою дискредитації правлячого уряду і новообраного президента, намагались використати цей хрест для політично-релігійних спекуляцій навколо питання його перенесення до одного з варшавських костелів. Якщо більшість проголосує «за», розповідає один із організаторів Павел Дереш (чоловік загиблого депутата Сейму Іоланти Шиманек-Дереш), то хрест вирушить із прочанами до Смоленська, буде встановлений скаутами на місці катастрофи під час церемонії вшанування загиблих, а потім перевезений до Варшави і встановлений у костелі Св. Анни, щоб після своєрідного «очищення смоленською землею» знову служити символом поєднання всіх родин загиблих і нації.
Символіка поєднання матиме цього дня не лише внутрішньопольський, а й міжнародний характер. Адже в церемонії вшанування жертв авіакатастрофи, що передбачає, зокрема, екуменічну службу Божу, покладання квітів та огляд решток літака, візьмуть участь перші дами Польщі та Росії Анна Коморовська і Світлана Медведєва. З місця катастрофи кортеж учасників переїде до Катині, де вони спільно помоляться за душі жертв сталінського режиму, покладуть квіти на польській і російській частині кладовища та вдарять у «Дзвін Пам’яті».
 
Варшава.