Учора країну паралізував загальнодержавний страйк.
По всій Греції на роботу не вийшли транспортники, співробітники комунальних служб і міського господарства, а також медики, вчителі та журналісти, повідомляє Aссошіейтед Пресс. У країні були зачинені держустанови і школи, у медичних установах працювали лише служби екстреної допомоги. Через страйки було паралізовано залізничне сполучення, у тому числі пасажирське, а також громадський міський транспорт. Крім того, довелося скасувати низку внутрішніх авіарейсів, оскільки до акції протесту приєдналися авіадиспетчери.
Своїми акціями працівники держсектору протестували проти запланованих урядом Греції непопулярних реформ. Зокрема, профспілки незадоволені законопроектами, що передбачають збільшення пенсійного віку та скорочення виплат для звільнених співробітників. Передбачено також скорочення зарплат держслужбовців, пенсійних виплат, а також збільшення податків. Нагадаємо, на такі кроки уряд пішов після того, як навесні 2010 року країна опинилася на межі дефолту й була змушена звернутися по допомогу до Євросоюзу та МВФ. Утім, протестувальники вважають, що ситуації можна було уникнути, якби урядовці вчасно зреагували на кризу. Тож акції протесту у цій країні фактично не вщухають. З початку 2010 року в Греції відбулося вже кілька загальних страйків, хоча вони й не дали бажаних результатів. Поки що влада країни заявляє, що не збирається відмовлятися від непопулярних у населення заходів. Страйкарі також не здаються.
Водночас до масових акцій протесту вдаються не лише в бунтівній Греції. Нині у Франції знову готуються до загальнонаціонального страйку. До речі, в Україні пенсійний вік для жінок збираються підняти вже цьогоріч. Утім, і профспілки, і громадські організації, та й самі українці поки що на такий крок урядовців реагують дуже в’яло. Експерти однією з причин такої неактивності вважають розчарування після помаранчевої революції. Утім, ніхто не береться прогнозувати, як довго протримається ця апатія.