На відміну від своїх українських колег депутати Державної Думи можуть розслабитися. І зовсім не тому, що в Росії нема проблем, а тому, що російські доленосні й важливі закони пишуть не в стінах парламенту. Щоб не байдикувати, законодавці заборонили рекламу послуг магів, чаклунів і шаманів.
Держдума внесла поправки в закон «Про рекламу». Відтепер, якщо в служителя окультних наук нема так званого диплома, він не має права рекламувати свої здібності чарувати і здійснювати таїнства. Автори «антишаманського» закону — депутати правлячої партії «Єдина Росія» Володимир Мединський, Віктор Звагельський та Микола Герасименко.
Складається враження, що поряд зі світськими й релігійними вищими навчальними закладами в РФ існує широка, недержавна мережа вищих шкіл, де готують сучасних російських Гаррі Поттерів, Олен Блаватських, Мессингів та інших чарівників.
Нині реклама в засобах масової інформації послуг цілителів, чаклунів, магів, екстрасенсів та їм подібних ворожбитів, які обіцяють вилікувати від усіх хвороб, зняти пристріт, повернути коханих і приворожити на все життя, набула масового характеру, підкреслюється в пояснювальній записці до виправлень у закон.
А от, наприклад, як класифікувати Анатолія Кашпировського, у минулому депутата від ЛДПР? Як дипломованого психолога чи великого містифікатора? До речі, він нині перебуває з гастролями в Німеччині. Між іншим, юристи уряду РФ зробили зауваження авторам закону. Виявляється, в документі не визначено поняття «окультно-містичні послуги». Цікаво, чи є в якому-небудь правовому документі, наприклад, у Тибеті чи в горах Колумбії або Венесуели, ця юридична категорія в понятійному апараті прокурорів і суддів?
Схоже, є й інша причина внесення поправок про містику і чарівництво. Справа в тому, що містика й масони завжди в історії крокували поруч. А масонські таємні організації буквально пронизали політичне життя пострадянських країн. Судячи хоча б із того, скільки вищих орденів «вільних каменярів» роздано найіменитішим чиновникам із країн СНД, включаючи президентів і міністрів.
А масони, між іншим, свої закони ставлять вище від національних і міжнародних. Виходить, вони вороги держави, суверенітету країни. Певно, цією обставиною і стурбована російська політична еліта, приймаючи поправки до закону про містику й шаманство. У підсумку законопроект схвалено 439 голосами депутатів Державної Думи.
Москва.