Сьогодні працівники польських супермаркетів проводять «італійський страйк». Його організатором виступила профспілка «Солідарність» торгівельної галузі. Акція відбудеться у всіх найбільших мережах супермаркетів країни — як елемент відзначення «Світового дня дій за гідну працю», встановленого Міжнародною конфедерацією профспілок.
Хоча протест і проходить у всіх великих торговельних мережах, протестують працівники не проти своїх роботодавців. На думку організаторів страйку, причиною критичної ситуації, що склалася в цьому секторі, є лібералізація державою трудового законодавства. Працівники торговельних мереж стали заручниками конкуренції за якомога нижчі затрати на організацію роботи, що має безпосередній вплив на привабливі для споживача ціни реалізованої продукції.
Тому нинішній протест спрямований проти зменшення фонду зарплати шляхом заміни працівників магазинів працівниками зовнішніх фірм, коли замість працівників на постійній основі власники супермаркетів віддають перевагу лізинговим формам працевлаштування, за якими Польща вийшла на перше місце в Європі. Працівникам супермаркетів доводиться працювати за двох, а то й за трьох, за низьку зарплатню. Для прикладу: мінімальна зарплатня касирки становить 1317 злотих (близько 450 доларів), але в більшості випадків їх приймають не на повну ставку і платять приблизно 750 злотих (250 доларів).
Саме про це вони хочуть сигналізувати громадськості шляхом «італійського страйку», який полягає в гранично суворому виконанні працівниками своїх посадових обов’язків та існуючих правил чи інструкцій, що призводить до різкого зниження продуктивності праці. Учасники нинішнього страйку також вручатимуть клієнтам магазинів листівки з описом ситуації працівників галузі та вимогами їх виправити. Потрібні системні вирішення, зокрема, галузевий трудовий договір, який захистить права не лише працівників великих магазинів, а й невеликих торгових закладів, де немає профспілок, — вважає керівництво «Солідарності» працівників торгівлі.
Варшава.