Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликає Україну не допустити монополізації влади в країні. Про це йдеться у схваленій у вівторок резолюції «Функціонування демократичних інститутів в Україні». «Асамблея застерігає, що така консолідація влади не повинна призвести до її монополізації єдиною політичною силою, оскільки це підірвало б демократичний розвиток країни», — відзначається в документі.
При цьому депутати висловили розуміння процесів, що відбуваються нині в Україні. Зокрема, того, що практично вся влада в країні належить одній політичній партії. Однак парламентарії відзначили, що така концентрація припустима лише за умови дотримання демократичних принципів. Депутати також висловили впевненість у тому, що політичної стабільності у країні можна досягти тільки шляхом конституційної реформи, за допомогою якої встановлювався б чіткий розподіл повноважень, а також належної системи стримувань і противаг між виконавчою, законодавчою й судовою гілками влади.
ПАРЄ також висловила стурбованість тим, яким чином влада України проводить реформи, вважаючи, що це може негативно вплинути на повагу до демократичних принципів і на якість самих реформ. Депутати асамблеї відзначили, що реформи, необхідні Україні, в тому числі для виконання її зобов’язань, можливі лише, якщо вони грунтуються на широкому політичному консенсусі й суспільній підтримці, передає УНІАН.