Учора відбувся офіційний візит до України Президента Словацької Республіки Івана Гашпаровича. Його результатом стало підписання двох документів: міжурядової угоди про скасування консульських зборів та протоколу про внесення змін і доповнень до міжурядової угоди про повітряне сполучення. Крім того, пан Гашпарович провів переговори з вищим керівництвом країни: Головою Верховної Ради Володимиром Литвином та Президентом Віктором Януковичем. На прес-конференції за результатами переговорів глав двох держав Іван Гашпарович заявив: «Сьогодні ви були свідками підписання угоди про скасування консульських платежів та внесення змін до протоколу (протокол про внесення змін і доповнень до угоди між урядами України та Словаччини про повітряне сполучення). Це важливі документи.
Підписання цієї угоди ми сприймаємо як проміжний крок до подальшої лібералізації і спрощення візового режиму між Україною та Словаччиною».
Під час зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем йшлося про співпрацю у газотранспортній системі. «Напрацьований у цьому напрямку досвід свідчить про те, що модернізація газотранспортної, а також нафтотранспортної систем є і залишається дуже важливою та вкрай необхідною. Це важливо, по-перше, з точки зору надійності цієї системи. По-друге, безумовно — підняття рівня обсягів прокачки і газу, і нафти», — сказав Віктор Янукович. Він також додав, що «Словаччина є транзитною країною, вона є нашим партнером, з яким ми готові співпрацювати у цьому напрямку». За словами Івана Гашпаровіча, Словацька Республіка готова підтримати будь-які проекти з модернізації газо- і нафтопроводів та допомогти їх реалізувати.
Також президенти домовилися поліпшити економічне співробітництво. Віктор Янукович підкреслив: «Ми відмітили, що останні п’ять років це співробітництво було значно послаблено. І як наслідок — товарообіг між нашими країнами скоротився вдвічі. До цього ще додалася і економічна криза. Тому прийшов час активізувати наші взаємні відносини», повідомляє прес-служба Президента України.