В понеділок у Страсбурзі відкриється осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Серед питань, винесених на порядок денний, значиться й доповідь, підготовлена Ренатою Вольвенд та Мейліс Репс, «Функціонування демократичних інститутів в Україні». У проекті доповіді його автори «висловлюють стурбованість із приводу дедалі більшої кількості тверджень, що демократичні свободи в Україні, такі, як свобода зборів, слова й ЗМІ, в останні місяці потрапили під тиск». Вони закликають Київ «розслідувати всі заяви про порушення основних прав людини й підкреслюють, що будь-який регрес у повазі до демократичних цінностей неприпустимий». Дебати за цією доповіддю заплановано на вівторок.
Також серед основних питань порядку денного осінньої сесії ПАРЄ термінові дебати на тему «Недавнє посилення риторики з проблем національної безпеки в Європі: питання про циган», а також виступ прем’єр-міністра «колишньої Югославської Республіки Македонія» Николи Груєвського й міністра закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле.
Серед інших тем — боротьба з екстремізмом, права людини і бізнес, а також дебати за доповіддю «Доступ жінок до законної медичної допомоги: проблема неврегульованості питання про відмову в наданні медичної допомоги через релігійні або інші переконання». Асамблея обговорить низку доповідей щодо захисту прав дітей: «Насильство над дітьми в дитячих установах: забезпечення повноцінного захисту жертв», «Діти, що залишилися без піклування батьків: необхідні термінові заходи», «Забезпечення права на освіту для хворих дітей і дітей-інвалідів». У дебатах за третьою доповіддю виступить Хайрюнісса Гюль (Туреччина), під патронажем якої проходить кампанія «Освіта відкриває можливості».
Парламентарії також візьмуть участь в урочистій церемонії, присвяченій 60-річчю Європейської конвенції з прав людини, повідомляє прес-служба Ради Європи.