Російське МЗС могло б уже давно дати правову оцінку діяльності, що несумісна з дипломатичною, свого Генерального консула у Львові. Замість цього у Росії вважають, що не «Москва», а, як написала московська «Независимая газета» — «Москву втягують у скандал навколо русинів». Насправді факти свідчать про протилежне. Генеральний консул РФ у Львові Євген Гузєєв закликає фінансувати політичну опозицію в Україні.
Російський дипломат заявив, що РФ повинна надавати матеріальну підтримку русинському руху Закарпаття. «Мені здається, що Росія має підтримувати русинів, ця нація визнана Європою», — наголосив чиновник. Гузєєв також спростував твердження про те, що така допомога вже надавалася раніше. Більше того, Генконсул назвав лідера так званого Сойму підкарпатських русинів священика Дмитра Сидора «новим Мойсеєм, що веде свій народ до світлого майбутнього».
Хоча насправді фінансова допомога, у всіляких формах і методах, отцю Сидору надається. Роль такого спонсора виконує Інститут країн СНД, яким керує депутат Державної думи Костянтин Затулін. Священик Дмитро Сидор, громадянин України — черговий доповідач на всіх «наукових» конференціях та інших збіговиськах, які проводить названий інститут у Москві. Можна звернутися до протоколів цих «наукових конференцій» і прочитати «відкриття» отця Сидора із приводу гноблення русинів в Україні та їхнього жагучого бажання, нарешті-то, знайти власну державність.
На закінчення хотілося б наголосити, що навряд чи до Генерального консула РФ у Львові Євгена Гузєєва були б претензії, якби високопоставлений дипломат розрізняв сепаратизм культурний чи екологічний і політичний сепаратизм. У будь-якій державі такий сепаратизм розглядається як форма політичної опозиції. У цьому разі очевидна провокація. Політичну опозицію в Україні підтримує й популяризує російський дипломат, якому за статусом треба займатися зовсім іншими справами. Це означає, що або він керується вказівками свого начальства, або страждає на «дипломатичне недоумство», якому повинні дати офіційну оцінку українські компетентні органи.
 
Москва.