Досить часто у нас нарікають на зростання чиновницького апарату. Президент Віктор Янукович у передвиборній програмі обіцяв скоротити управлінський апарат по всій вертикалі. З’ясувалося, що перед вирішенням цієї проблеми стоять не лише очільники нашої країни.
У сусідній Польщі лише за останні 10 років кількість чиновників зросла на 113 тисяч осіб. Зокрема, структури урядової вертикалі поповнилися 47 тисячами нових посадовців (з них 16 тисяч у 2009 році). Сукупний фонд заробітної плати чиновників становить 20 мільярдів злотих (понад 52 мільярди гривень) на рік, а середня зарплатня у 2009 році була на 25% вища від середнього заробітку у промисловості.
Польська преса забила на сполох — «чиновницька братія не відчула кризи». Середній заробіток працівників міністерств збільшується удвічі швидше, ніж по економіці загалом — повідомляє «Жечпосполіта». Лідерами стали міністерство культури, де зарплатню підняли аж на 45% та міністерство сільського господарства, працівники якого заробляють в середньому 7,6 тисячі злотих (19,76 тисячі гривень) на місяць. Це при тому, що загалом по міністерствах зарплатня у 2009 році зросла на 11%. Варто зауважити, що «найбіднішими» на цьому тлі видаються працівники мінфіну, де рівень оплати праці збільшився на неповні 2%.
За кількістю чиновників Польща вже майже наздогнала розвинуті країни Євросоюзу, але їхня продуктивність значно відрізняється від середнього «ККД чиновництва» в ЄС. Так, за даними Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) продуктивність праці польських чиновників впродовж останніх років знизилась на 8% на рік, тоді як у країнах ОЕСР зростала, зауважує професор Вищої торговельної школи з Варшави Кшиштоф Рибінський.
Якщо темпи зростання кількості чиновників збережуться, бюрократія «з’їсть» зекономлені завдяки замороженню зарплатні у бюджетній сфері 1,5 мільярда злотих (приблизно 500 млн. доларів) — попереджають експерти, які вважають, що без шкоди для функціонування системи можна скоротити щонайменше 10% апарату. Уряд прислухався до порад спеціалістів і розробив проект закону «Про раціоналізацію працевлаштування в органах державного управління», яким пропонується скорочення апарату міністерств, урядових агентств, воєводських (обласних) адміністрацій, податкової, Державного пенсійного фонду, Національного фонду охорони здоров’я, Національного фонду охорони довкілля, Каси селянського соціального страхування, Державного фонду реабілітації неповносправних осіб. Проект передбачає скорочення у 2011 році кожного 10 чиновника, що має дати близько 1 мільярда злотих економії державних коштів на рік.
 
Варшава.