У середу європейські профспілки організували масові акції протесту проти заходів, які вживають уряди країн континенту для того, щоб вийти із кризи. Нагадаємо: суть нової економічної політики Європи в тому, щоб збільшити податки, скоротити кількість чиновників, провести реформи трудового законодавства, урізати зарплати бюджетникам. Природно, що така «дієта» була не до смаку більшості європейців, яким довелося затягти паски. Загальнонаціональними страйками у Греції вже нікого не здивуєш, але цього разу не вийшли на роботу близько 60 тисяч людей у Брюсселі й понад 70 відсотків трудящих в Іспанії.
Головний європейський страйк пройшов у Брюсселі — фактичній столиці ЄС. Туди прибули тисячі представників профспілок практично з усіх країн Європи. Вони виступали проти антикризових заходів, які у всіх країнах континенту призводять до урізання соціальних витрат і зростання безробіття. За оцінками поліції, в центрі Брюсселя зібралися понад 60 тисяч людей. У деяких випадках окремі акції протесту закінчувалися зіткненнями із правоохоронцями.
Іспанія
Тисячі супротивників урядової реформи ринку праці і скорочення соціальних виплат пройшли в середу маршем центральними вулицями Мадрида, Барселони та інших великих міст Іспанії. Під час маніфестацій не обійшлося без інцидентів. У Барселоні учасники акції мали зіткнення з поліцією, постраждали вітрини магазинів, будівлі банків та автомобілі. Понад 70 активістів у різних регіонах Іспанії затримано, кілька десятків поранено. За даними профспілок, у загальному страйку взяли участь більш як 70 відсотків працівників країни.
Влада оцінює результат акції протесту інакше. За її даними, у страйку взяли участь 20 відсотків працівників транспорту й лише 7,5 відсотка держслужбовців. Сам прем’єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Родрігес Сапатеро вчора представив у парламенті проект бюджету разом із пакетом непопулярних реформ.
Франція
Тут хоча й не відбулося масштабних акцій протесту, однак влада активно готує для них ґрунт. Уряд країни днями представив проект бюджету на наступний рік — перший бюджет жорсткої економії за 15 років. У рамках скорочення дефіциту із 7,7 до 6 відсотків ВВП заплановано зниження витрат держави й підвищення податків. Зокрема, буде скасовано низку податкових пільг, прийнятих під час кризи для стимулювання активності споживачів. Проходження документа через парламент обіцяє бути складним. Каже лідер парламентського комітету з фінансів соціаліст Жером Каузак: «Ясно, що платити за цей режим економії буде середній клас. Це несправедливо, тому що з 1995 року від французького середнього класу держава не вимагала таких жертв».
Греція
Найбільші грецькі профспілки організували в середу ввечері в Афінах мітинг і марш до парламенту в рамках акції протесту, проголошеної Конфедерацією європейських профспілок. Об’єднання державних службовців ADEDY і федерація працівників приватного сектору GSEE протестували проти заходів економії, які ухвалюють у всій Європі для зниження бюджетного дефіциту. Нагадаємо, уряд Греції у травні погодився на реформи трудового законодавства в обмін на кредитну підтримку ЄС і МВФ. Маніфестація в Афінах була нечисленною порівняно з десятитисячними демонстраціями минулої весни, коли влада ще тільки готувалася до вжиття жорстких заходів. «Ми проти нищівної політики уряду й антинародних заходів, які він передбачає», — сказав тим, хто зібрався, глава профспілки грецьких портових працівників Йоргос Йоргакопулос. До протестувальників приєдналася й невелика парламентська партія Ліворадикальний союз.
Європейська влада, однак, поки що не збирається поступатися страйкуючим і вихід із важкої фінансової ситуації, в якій опинився ЄС, вбачає лише в реформах і жорсткій економії. Тому можна прогнозувати, що масштабний страйк, який відбувся в середу, — це тільки початок.
На знімку: маніфестація у Брюсселі.