Моторошний випадок мало не стався наприкінці Різдвяних свят у багатодітній, але, на жаль, неблагополучній родині, що менше року мешкає в Новоукраїнському районі на Кіровоградщині. Трагедію вдалося відвернути завдяки працівникам служби у справах дітей, міськвиконкому, районного центру соцслужб для дітей та молоді і кримінальної міліції у справах дітей під час планового рейду-перевірки сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Серед інших запланували відвідати й родину 27-річної Олени К., в якій виховувалось четверо маленьких дітей (ще двоє старших, 8 і 9 років, живуть у сусідньому районі в бабусі). Коли підійшли до закритого на замок будинку, раптом почули дитячий плач. Через двері хлопчик повідомив, що мами вже кілька днів немає вдома. Заручившись підтримкою сусідів, службовці вибили двері і побачили приголомшливу картину. Голодними очима на них дивилися четверо брудних та роздягнутих (лише в нижній білизні) малюків. П’ятирічний хлопчик, трирічна дівчинка, яка тримала на руках голого шестимісячного братика, та півторарічний малюк вже кілька діб сиділи в холодній хаті. Представники служб не виявили в помешканні ніяких продуктів. Навіть натяку на те, що тут колись готували їжу, не було. У будинку, який ледь не став для малюків голодною могилою, була лише купа брудної білизни...

Морозів у ті дні не було, але діти встигли отримати переохолодження. Їх поспіхом одягли й відвезли до лікарні. Але протягом кількох днів малюками так ніхто й не зацікавився. Ненька ж, яка жила лише на дитячі виплати (близько 4500 гривень щомісяця), так і не з’явилась ані до медичної установи, ані до районної служби. Долею дітей цікавились лише ті, хто їх урятував.

За словами головного лікаря дитячого відділення Новоукраїнської ЦРЛ Тетяни Вовк, діти були в дуже поганому стані. Реально існувала загроза їхньому життю. Переохолодження зафіксували в усіх чотирьох. Найбільше постраждав найменшенький. Шестимісячного Іллю в прямому сенсі слова ледь вдалося вихопити з лап пневмонії. Дітям надано необхідну медичну допомогу, і нині вони перебувають під пильним наглядом персоналу дитячого відділення.

Про дітей, яких рідні залишили в небезпеці, службовці повідомили в прокуратуру. Та за сприяння своїх колег з Маловисківського району вже відшукали батька двох малюків. Він виявив бажання забрати їх до себе.

Все могло б закінчитись набагато гірше, якби того дня не було планового виїзду або ж трапилася інша випадковість (не вистачило бензину чи не виділили автомобіль). Страшно навіть уявляти, що чекало б на малюків...

Як повідомив начальник служби у справах дітей Новоукраїнської РДА Олександр Андрескул, після термінового порятунку дітей до суду було спрямовано позовну заяву про вилучення їх у матері без позбавлення її батьківських прав. Жінка отримала шанс виправитися і повернути собі дітей (чи не надто щедра довіра після того, як вона ледь не заморила їх голодом?). Водночас вивчається можливість передання двох старших дітей, які нині живуть із бабусею, під її опіку. Може повернутися на краще й доля двох середніх: після вивчення житлових умов вони, напевне, переберуться до рідного батька. Звичайно, розлучати малюків не хотілося б, але якщо залишати їх і надалі біля матері, яка неспроможна забезпечити належний догляд, це може призвести до непоправних наслідків.

За словами оперуповноваженого кримінальної міліції у справах дітей Новоукраїнського РВ УМВС Катерини Довгаль, проти матері порушено кримінальне провадження за статтею 166 Кримінального кодексу України (злісне невиконання батьківських обов’язків, що призвело до тяжких наслідків). Жінці загрожує позбавлення або обмеження волі від 2 до 5 років.

Оприлюднено й коментар прокурора Новоукраїнського району. Однак у ньому зазначається, що до відповідальності можуть притягнути не лише горе-матір, а й працівників соціальних служб, які доставили дітей до лікарні! Парадокс? Ні, закономірність роботи законників...

Проблемні сім’ї, які раніше громадськість таврувала як неблагополучні, сьогодні стали називатись по-іншому — «родини, які опинилися в складних життєвих обставинах». І як не прикро, але винними в таких ситуаціях дедалі частіше називають не самих горе-батьків, а соціальні служби, які повинні ледве не жити в таких родинах. Якимось чином їхнє завдання вести роз’яснювальну та профілактичну роботу трансформувалося настільки, що службовці тепер заледве не повинні там прибирати і їсти готувати...

А тим часом психологи та інші фахівці стверджують: ніхто не може витягнути людину з багнюки, якщо вона сама ігнорує простягнуту їй руку і свідомо обирає бездіяльність. Найчастіше від цього потерпають діти. І саме соціальні служби стають для них єдиним промінчиком надії на порятунок у темному царстві життя.

Р. S. Журналістам вдалося поспілкуватися з горе-матір’ю, яка прийшла провідати малих у лікарню аж через тиждень! Жінка слізно благала не забирати у неї дітей. Вона та її співмешканець намагалися переконати, що малюків вони самих залишали ненадовго. Але трирічна Іринка на те сердито, по-дорослому, відповіла: «Не брешіть! Нам було холодно, а вас удома дуже довго не було...» На підтвердження своїх слів дівчинка, вказуючи на п’ятирічного братика, розповіла, як Руслан за допомогою сірників намагався сам натопити в хаті... Просто жах!

Кіровоградська область.

На знімку: лише за щасливою випадковістю про цих дітей можна розповідати не в минулому, а в теперішньому часі.

Фото Олени КОМІСАРЕНКО.