З початку року в Україні зареєстровано 3 випадки захворювання людей на сказ та 1210 випадків захворювання тварин. Про це під час прес-конференції повідомив перший заступник голови Державного комітету ветеринарної медицини Володимир Горжеєв.
— Зараження людини стається в основному через укус хворої тварини або внаслідок потрапляння її слини на свіжі рани, подряпини на шкірі або слизові оболонки, — сказав він. — Інфікування походить найчастіше від диких хижаків, наприклад, червоних лисиць, домашніх тварин, переважно котів і собак, а також сільськогосподарських тварин.
За словами В. Горжеєва, найбільшого поширення на території нашої країни хвороба набула три роки тому. Відтоді, незважаючи на зменшення кількості спалахів захворювання, ситуація залишається складною. Тому Держкомветмедицини та Українська академія аграрних наук затвердили галузеву «Програму оздоровлення території України від сказу на 2008-2015 роки», яку розробили з урахуванням європейського досвіду боротьби з недугою.
— Сьогодні основним заходом із профілактики сказу залишається імунізація диких м’ясоїдних тварин, — пояснив       В. Горжеєв. — На жаль, навесні цього року через недостатнє фінансування ця робота була проведена лише на території Донецької та Луганської областей. Але восени планується розпочати розкладку вакцини на території шести областей.
На це, додав перший заступник голови Державного комітету ветеринарної медицини, знадобиться близько ста мільйонів гривень.
Наша довідка
Сьогодні сказ зареєстровано у більше ніж 100 країнах світу. Щорічно від цієї хвороби гине понад 55 тисяч людей (у середньому одна людина кожні 10 хвилин!) і більше 1 мільйона тварин. При цьому, згідно з офіційною статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від 30 до 60% жертв укусів собак є діти віком до 15 років.