У ніч на 27 вересня минув строк мораторію на розширення Ізраїлем своїх поселень на Західному березі Йордану. За три години до півночі на околицях одного з поселень було обстріляно ізраїльський автомобіль.

Як повідомляє кореспондент радіо «Свобода» Ела Котлер, автомобіль обстріляно на півдні Хевронського нагір’я з машини, що проїжджала мимо. Вагітну жінку та її чоловіка госпіталізовано з пораненнями різного ступеня тяжкості.

За кілька годин до закінчення мораторію на будівництво єврейських поселень на Західному березі Йордану глава палестинської національної адміністрації зустрівся в Парижі з представниками єврейської громади Франції. Питання продовження палестино-ізраїльських переговорів, що їх з великими зусиллями було розпочато, прямо залежить від продовження мораторію, — укотре підкреслив Аббас. «Слід вибрати одне: або поселення, або мир, — сказав він. — І коли Ізраїль обере мир, то ми продовжимо переговори, а коли ні, то він втратить таку можливість».

Зі свого боку Білий дім продовжує тиснути на Ізраїль, щоб досягти компромісу на переговорах з мирної угоди й питання про кордони майбутньої палестинської держави. США умовляють прем’єра Біньяміна Нетаньяху продовжити строк мораторію хоча б на два—три місяці. За даними ізраїльської преси, ізраїльтяни й палестинці домовилися ще один тиждень присвятити пошукові компромісу щодо будівництва поселень. Учора засідали міністри закордонних справ ЛАД, які обговорювали відновлення ізраїльського будівництва в поселеннях Іудеї та Самарії.

Тим часом у самих поселеннях на Західному березі вже святкують закінчення мораторію. У Реваві поселенці провели символічну акцію закладення фундаменту майбутнього будинку. Прем’єр Біньямін Нетаньяху закликав політиків і єврейських поселенців бути стриманими.