У неділю на об’їзній Берліна розбився польський автобус із 47 пасажирами та 2 водіями. У результаті катастрофи загинуло 13 осіб (12 з них померли на місці). Травмовано 29 пасажирів, з них 18 — у важкому стані, 4 — у критичному. Семеро подорожніх можуть вважати, що «народились у сорочках», оскільки відбулись переляком та легким забиттям.

Трагедія сталася у Східній Німеччині: автобус із туристами повертався з Іспанії та рухався в об’їзд німецької столиці, у напрямку прикордонного переходу у Франкфурті-на-Одері. Учасниками туристичної поїздки були працівники управління лісового господарства «Злоцєнєц».

На місці катастрофи вже побували прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск та міністр охорони здоров’я Єва Копач у супроводі прем’єра землі Бранденбурґ Матіаса Платцека. Вони також відвідали поранених, які перебувають у 15 берлінських лікарнях. Більшість мають переломи рук і ніг, травми обличчя та голови. Осіб у критичному стані вже прооперували у спеціалізованому медичному центрі, проте «поки що немає впевненості, що кількість смертей не зросте», заявив прем’єр Дональд Туск на спільній з канцлером Німеччини Ангелою Меркель прес-конференції у Берліні. Висловивши співчуття родинам жертв та поранених у автокатастрофі, глава німецького уряду запевнила, що влада надасть полякам всю необхідну допомогу: у лікуванні поранених та ідентифікації загиблих.

Офіційної інформації про причини аварії поки що немає. Пасажири, які спроможні були відповідати на запитання, стверджують, що автобус був справний, а водії (яких, як цього вимагають правила міжнародних перевезень, було двоє) — у відмінній формі. Є всі підстави вважати, що причиною аварії була не помилка водія чи технічні неполадки, а зіткнення з іншим транспортним засобом. Адже на місці катастрофи виявлено також розбитий автомобіль «Мерседес», 37-річна водій яку також доставлено до лікарні з важкими пораненнями. На думку поліції, вона, з’їжджаючи з автостради на великій швидкості, не змогла впоратися з керуванням на мокрій від дощу дорозі, в результаті чого її автомобіль врізався у польський автобус, який від отриманого удару (або з метою уникнення дальшого зіткнення з легковиком) зійшов з дороги та наїхав на опору віадуку.

 

Варшава.